torsdag 22 juli 2010

Pizzabagare!

Nu har jag och yngsta dottern blivit pizzabagare! Vi gjorde en laddning pizza igår kväll (olildligt varmt blev det i köket) och en ny omgång idag. Frysen var proppfull med allt möjligt redan innan, så en snabbrensning fick göras innan pizzorna fick plats (typ, äpplemos från -00 och kantareller från -05). Jag har blivit djupt fascinerad av hur deg beter sig och hur man får till den perfekta jäsningen osv... det finns många intressanta och lärorika bloggar att läsa.


Efter att ha sökt efter "bästa pizzareceptet" på nätet, så hittade jag två vinnare, en i kategorin deg och en i kategorin tomatsås.
För er som gillar att baka, så gjorde vi så här:
Degen hittade jag på Baka hemma och tomatsåsen från Per Morbergs pizza moreno. Jag använde speltmjöl till degen och då behövs lite mer mjöl än vad som anges i receptet. Jag la till ca 80-100g speltmjöl och körde degen i 6 min på halvfart och 2 min till på halvfart, efter saltning. Eftersom pizzorna skulle frysas ogräddade, så ökade jag på jästmängden till 25g (halv påse eller paket). Degen räckte till 10 st mindre pizzor (ca 16 cm i diameter). Den två timmar långa jästiden använde jag till stickning...
Sedan var det bara att kasta loss och lägga på sånt man gillar mest. Vi fräste finskuren kyckling i olivolja, japansk soja, svartpeppar och salt och quornfärsen kryddade vi som kycklingen fast med paprikapulver (starkt) och lite vatten. Tomat, vanlig grovriven hushållsost, mozzarella, pressad i potatispressen, champinjoner, kronärtsskockshjärtan på burk, bananer, jordnötter, het curry och pizzakryddor fick också hamna på pizzorna i olika kombinationer. Det blev lite knepigt att flytta över välfyllda pizzor till fryspåsen... lösningen blev en liten bit bakplåtspapper under varje pizza och en bit kartong, som passade i påsen, att flytta hela härligheten med.
Nu blev ni allt lite sugna, va? ;-)

6 kommentarer:

Annika sa...

Inte lite sugen, mycket, mycket!
Trots att det är så varmt, gu´ så gott det ser ut och din beskrivning gör så att det vattnas i munnen!
//Annika

ceilithe sa...

i don't need to read this in english to know how delicious it is -- the picture tells it all :)

Medea sa...

Mums vad gott!!! Förstår att några blev gräddade direkt och provsmakade. =)

Blenda sa...

Oj, det där lät riktigt gott! :-D
/Blenda

Pernilla sa...

De ser riktigt goda ut. Vi brukar också göra egen pizza för att det är så mycket godare, men igår fuskade vi och köpte färdigt.

aafke7 sa...

Smakelijk eten! You can say that!
It sounds mouthwatering! And nice to make with your daughter!