tisdag 5 april 2011

Min nya vän i köket

Igår köpte jag mig ett efterlängtat verktyg till matlagningen... ett kombinerat ciseleringsjärn/zestjärn och i dag fick det göra tjänst för första gången.
Det blev så mycket enklare att strimla limeskal i maten! Idag åt vi chili och limelax till middag och det visade sig snart att August har fått en ny favoriträtt. Oj, vad han åt!
Snabbt och lättlagat och passar bra som lchfmat (en msk maizena mjöl dock)


Tooti's chili och limelax (3 pers + storätande ettåring)

Skär ett halvt blomkålshuvud i mindre bitar och lägg i en ungsform och salta lätt (jag använder Herbamares chilisalt). Hyvla tunna bitar smör och lägg över blomkålen och in i ugnen. 200 grader i 15-30 min (beror lite på hur krispig man vill ha blomkålen... eller hur hungrig man är...).
Häll i en kastrull:
2 dl cremefraiche
1 dl grädde
1 dl vatten
1½ msk fiskfond
1 msk maizenamjöl
strimlat limeskal (jag tog en halv lime och strimlade remsor där skalet såg finast ut)
chiliflakes efter behag (det går alltid att hälla i mer om det blev för lite hetta ;-) )
vitpeppar och ev mer salt
Värm upp så såsen börjar tjockna och pressa sedan i saften från den limehalvan. Klicka i lite smör (gör att såsen tjocknar på ett härligt sätt) och rör till smöret smält.
Nu är det dags för laxen... lägg i 3 bitar lax skuren i mindre bitar (jag använder fryst portionförpackad, helst ekologisk om det finns ). Undvik att koka laxen... den ska mer värma sig färdig.
Snabbmat när den är som godast!

4 kommentarer:

MADE BY K sa...

Låter smarrigt!!

Fiff sa...

Men lchf står väl för low carbs, high fat? Eller ska man helst äta no carbs..? Det heter ju ändå low carbs. Är det inte okej med små mängder då? Är inte så insatt så jag frågar, blir lite nyfiken :-)

Snäckskalsdalen. sa...

Mitt ciseleringsjärn/zestjärn måste ha åkt ut med skal och hamnat någonstans där det inte skall vara, det är puts väck och när jag var i stan sist skulle jag köpa mig ett nytt - då var dom slut. Det verkar som om jag inte ska ha ett!!

Vilken laxmiddag, det receptet verkar jättegott!

Agneta kram

Ulla-Bella sa...

Høres godt ut:)