Färgen är syntetisk och kommer från Zenit AB Konsthantverksmaterial. Jag har pigment som är runt tjugo år gammalt och en del nyinköpt och allt funkar toppenbra att färga med.
Pigmenten på bilden nedanför är dom jag använder mest. Ättikspriten fick också vara med på ett hörn.
Grå, Gul 2G, Brilliantgul 4G, Röd 4GN och Blå RL
Här är resten av mina pigment. Gissa om jag blev förvånad när jag upptäckte det bruna! Jag har helt glömt bort att det fanns... brunt brukar jag blanda av rött, svart, gult och liite blått. Får nog prova det bruna pigmentet nån gång... det verkar onekligen något bekvämare med allt-i-ett-färg.
Brilliantröd 2B (röd åt cerisehållet), Svart och Brun
Jag tar 3 liter vatten och 2 tsk ättiksprit till 100 g garn. En lång pinne med en liten pigg i änden brukar jag ha att röra om garnet med (har man inte det, så går det bra med skaftet på en träslev, eller något liknande). Sen är det bra att knyta en garnände om härvan, så den blir hanterbar och lättare att trassla ut efter badet. Först värmer jag vatten i en stor rostfri kastrull (jag tar samma som används i matlagningen... det kryllar inte av stora rostfria kastruller här) till runt 90 grader och häller i ättikspriten. Sen tar jag lite torrt pigment av dom sorter jag vill ha och häller rätt i grytan. Rör runt så allt blandas. Om jag är osäker på om färgen är rätt brukar jag ta en skvätt i ett vitt decilitermått och gå till närmsta fönster där det är bättre ljus och kolla hur det ser ut.
Allt blir ju lättare om det är vitt garn som ska färgas... Ibland googlar jag på färglära för att få lite tips.
Sen ska garnet, som måste vara i härva, blötläggas i ljummet vatten. Krama ur garnet och stoppa i grytan. Dränk igenom allt snabbt. Sedan får garnet ligga i grytan tills vattnet klarnat (eller tills du tröttnar på att vänta). Om nu färgen inte blev som det var tänkt är det ingen fara. Det går alltid att färga vidare... och om det mot förmodan skulle gå snett är svart färg väldigt snyggt! :-)
Om jag vill ändra pågående färgning så lyfter jag helt sonika upp garnet, med pinnen, och häller i mer pigment och rör om och lägger i garnet igen. Vill jag ha melerat garn, så blandar jag lite färgpigment i en kopp med vatten och droppar/häller över garnet i grytan.
När garnet slutligen är färdigt ska det sköljas, först i hett vatten och sen svalare vatten eftersom. Jag brukar skölja tre gånger och sen får det ligga i lukta-gott-vatten en fjärde gång.
Superwashgarner suger åt sig färg väldigt fort medan t ex alpacka-garner kan vara väldigt motsträviga.
Jag är ingen expert på området vill jag tillägga utan jag provar mig fram. Min grundtanke är att om jag har ett fint garn som aldrig blir uppstickat, för att jag inte gillar färgen, så får det en ny chans genom ett dopp i färggrytan.
5 kommentarer:
Tack för den fina genomgången av hur du brukar göra när du färgar! Jag gjorde ett mindre lyckat försök i somras i micron och det gör jag inte om! Brukade färga massor på utbildningen men det är ju hundra år sedan ( typ) och färg har jag i massor. En regnig sommardag eller en mörk vinterdag kan man nog ägna sig åt detta!
Kul att läsa lite om det där med färgning! Det är ett område som jag har fått för mig är jäääättebökigt och som jag därför inte vågat mig på...
Åh, så fina garner du har färgat!! Och roligt att läsa om färgningsprocessen med. =)
Jättebussigt att du tar upp problemet.
Jag har ganska mycket grovt vitt silkegarn som jag vill färga och det bör ju inte hettas upp så mycket, hur funkar det förresten med yllet i 90 grader? Det är mest temperaturen i relation till materialet jag är tveksam inför.
Bra skrivet! Jag testade att färga första gången idag, men i mina instruktioner stod det att man skulle hälla i färgen efter att man lagt i garnet, och det blir ju rätt melerat. Det är ju smartare att göra som du, så har man mer kontroll!
Skicka en kommentar