torsdag 22 mars 2012

Cheesecake med lax och dill

Häromveckan fick försökte jag mig på att lchfbaka med sötningsmedel. En plåt med kardemummamuffins och en blåbärscheesecake blev det. För mej som inte har ätit socker på flera år smakade det mest konstigt. Fikabröd blir som att slösa bort en måltid när man kunde ätit något gott istället, som mat. Svårt att förklara hur det är att ha vant sig av med att fika... resten av familjen tyckte iallafall att det smakade okej.
Jag funderade ett tag på hur man kunde göra cheesecaken godare och det var så det här receptet blev till. Perfekt mat till påskbuffén eftersom cheesecaken smakar godast kall eller rumstempererad.


Cheesecake med lax och dill
Botten
1 dl kokosmjöl
½ dl mandelmjöl
75 g smör
1 krm salt
1 äggula (går bra utan, har i äggulan mest för att det blir en trevligare konsistens på degen)
Blanda de torra ingredienserna med smöret i en matberedare. Häll sedan i äggulan. Tryck ut fyllningen i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Förgrädda i 10 minuter på 175 grader.
Skär två bitar fryst lax (det är bara bra om laxen forfarande är frusen när den skärs upp) i små tärningar och fördela över pajbottnen.


Ostfyllning
1 pkt salladsost 200 g
1 pkt färskost 200 g
1 krm chilisalt Herbamare eller vanligt salt
½-1 dl frusen dill
svart- och vitpeppar efter behag
3 ägg
Bryt salladsosten i mindre bitar ner i matberedaren och blanda med färskosten. Kör matberedaren och blanda sedan i äggen ett i taget. Detta för att det kan vara svårt att får salladsosten att fördela sig jämt. Rör sedan ner resten av ingredienserna. Häll ostsmeten över laxbitarna och grädda i 30 min på 175 grader.

3 kommentarer:

Gärdet sa...

Det ser och låter fantastiskt gott! Kommer testa detta ;)

Madeleine sa...

Ser mkt gott ut! Ska testas!

englundskan sa...

Den pajen var riktigt god, visserligen hade jag vanligt mjöl i brist på annat. Men jag kör inte LCHF, det borde jag nog göra.