måndag 13 februari 2012

Ytterligare ett inlägg om sockgarner


Tant Koftas sockgarn (Zitron), stickade 2011, mer än flitig användning

Zauberball, stickade 2010, måttlig användning

Drops Delight, stickade 2010, mindre än måttlig användning

Regia Tweed, stickade 2012, måttlig användning

Nu finns det ju fler egenskaper än bara hur mycket garnet noppar och hur länge det håller mot nötning. Ett exempel är Noro Kureyon Sock, som är det sockgarn jag tycker bäst om; sämst hållbarhet mot nötning, noppar förhållnadevis mycket och töjer sig en sådär en halv storlek. Trots det tycker jag att de positiva egenskaperna väger över... skönt att sticka med och fina färgskiftningar... dom färger som jag inte gillar i ett noronystan plockar jag bort och färgar om.
Två andra garner på min bästalista är Schoppel-Wolles Admiral och Tant Koftas sockgarn, som kommer från Zitron. Båda sorterna är garn som noppar väldigt lite och som jag gärna använder.. garn som stickar sig själv, liksom. Admiral kan kännas lite platt i färgen, men fugerar utmärkt att färga själv.
Bottennappet är Drops Delight - tråkigt att sticka med, noppade vid första användningen och dessutom obehagligt att ha på sig.
Jag har lite svår för att bestämma vad jag tycker om Wollmeise... blev klart förvånad över hur mycket det noppade och töjde sig (faktiskt det garn som töjde sig mest), men det finns i fantastiska färger och är skönt att sticka med.

11 kommentarer:

Otaliga projekt sa...

Det här har varit två mycket bra inlägg. Det är alltid matnyttigt med lite recensioner.

fale artut sa...

Stickade sockar vill man inte vara utan! Jätteroligt och nyttigt att se! Tack!

Tina sa...

Tack för dina intressanta inlägg om sockgarner!
Ett sockgarn som jag tycker om det är Regia.

Annika sa...

Jag tycker dína randiga sockar är så fina!
Jag tycker också mycket om Noro Kureyon sock. Man jag har aldrig stickat strumpor av det, bara sjalar.

Tant Kofta - Lotta Blom sa...

Så rolig läsning, att du tycker sockgarnet är bra.
Med många hej fr. Tant Kofta

Heldri sa...

Två suveräna inlägg! Vanligtvis får man ju bara läsa den glädjerusiga bloggningen när ett plagg är färdigt men ytterst sällan nåt om hur garnet har betett sig under användning.

Majstess sa...

Riktigt bra och tänkvärda inlägg! Visst vill man ha bra garn när man lägger ner en massa tid och kärlek på att sticka!

teresa sa...

Intressant läsning, tack!

metamorphosis sa...

Så roligt med lite recentioner! Har bara hunnit att testa Drops Fabel ännu, så jag insuper tillsvidare med glädje all info jag kan få kring andra sockgarner!

herr avig / mr purl sa...

Fin display av sockar! Håller verkligen med om Noro - ett förhållandevis värdelöst garn som man sannerligen inte vill vara utan...

Linda sa...

Bra inlägg! Håller med om Noro, det noppar galet. Opalgarn kanske inte är det roligaste att sticka med, men min sambo råkade få med en av mina hemstickade sockor i Opalgarn i vanliga 60-graderstvätten, och den krympte inte alls (!). Däremot var de redan lätt noppiga, och lyxfaktorn på garnet är ju typ noll. :)