söndag 12 februari 2012

Sockgarner före och efter användning

Något som jag har saknat väldigt mycket är bilder på hur färdigtstickat beter sig efter en tids användning och några tvättar. Det finns oändligt många vackra bilder på färdigstickat på nätet. Många timmar har jag tillbringat på Ravelry... dreglande över allt fint som finns där.
Det garn som jag använder mest är sockgarn och naturligtvis blir det mest sockar av det, men även vantar, mössor, tröjor och sjalar.
Nu har jag samlat ihop lite före och efter bilder på sockar stickade i olika sorters garner. Jag använder mina egenstickade sockar varje dag sommar som vinter och även på nätterna, när jag sover. Kommer faktiskt inte riktigt ihåg när jag senast köpte sockar (tyvärr balanseras inte dom minskade sockinköpen mot garninköpen... ;-) ) Jag har alltid tofflor av typen Crocs på mig inomhus, som bidrar till en del noppbildning. Sockarna tvättas alltid i maskin (vägrar tvätta för hand när det finns tvättmaskin) på ulltvättprogrammet vrängda ut och in på, förutom Schoppel-Wolle Bootsgarnet (44% ull, 42% bomull, 14% nylon ), som jag har kört i 60 grader utan problem med krympning. Sockarna är stickade med 2-2,75 mm stickor. Min upplevelse är att ju tätare en socka är stickad, desto bättre håller den för nötning.

Noro Kureyon Sock, stickade 2010, måttlig användning

Wollmeise Sockenwolle 80/20 Twin, stickade 2010, måttlig användning

Schoppel-Wolle Boots, stickade 2011, flitig användning

Arucanina Ranco, stickade 2010, mer än flitig användning, börjar bli nötta undertill

Arucanina Ranco, stickade 2010, måttlig användning
Det får räcka för den här gången, annars tröttnar ni på sockar. :-)
Kanske det finns någon mer som vill visa före- och efterbilder på stickat. Det skulle vara kul att se!

4 kommentarer:

Madeleine sa...

Vilket lysande inlägg! Jag känner mig alltid osäker på hur tåliga sockgarner är, tack!
Roligt att du gillade min kofta! :D Hedvigs version är så fin!

Medea sa...

Vilken bra idé. Jag ska leta i gömmorna efter sockor så får vi se hur mina ser ut.

Fiff sa...

Det var ett riktigt bra inlägg! Tanken har slagit mig ibland, särskilt när det gäller passform på tex koftor/tröjor. Ändras formen efter tvätt eller inte? Perfekt att göra som du, det får vi andra bloggare kanske ta efter! Kram

Gärdet sa...

I mitt fall är nästan alla sockor stoppade på hälen och under tårna. Det finnas alltid en hög med sockor som väntar på den där magiska stunden då stoppnålen kommer fram under en mörk vinterkväll framför teven ;)