tisdag 25 januari 2011

Direkt ur färggrytan

Hmm... jag börjar inse att jag helt snöat in på gult och orange. Nåja, eftersom jag inte har något sockgarn i gult eller orange, så var det helt nödvändigt att färga lite. ;-) Oblekt Admiral (Schoppel Wolle) sockgarn från Nysta (det allra bästa, både att sticka med och att använda, tycker jag ), som jag färgat med gult, rött och svart i olika blandningar.


Jag använder Zenits yllefärger, som är lätt att använda. I mitt hörnskåp finns gul, röd, brilliantröd,blå och svart färg. Det går också att färga med äggfärger eller Kool-Aid, som är en saftfärg.
Rostfri gryta med 3 liter vatten (ca 90 grader ), 2 tsk ättiksyra och i det blandar jag färgpulver, lite i taget, tills färgen känns bra. Blöter garnet, kramar ur vattnet och i grytan med det. Om jag vill ha garnet lite melerat så blandar jag lite vatten och färgpulver i en rostfri kopp och sen häller jag det över garnet i grytan, samtidigt som jag rör om. Hur länge garnet ligger i grytan beror på hur garnet tar upp färg och på om jag lyckats få till rätt nyans. Ibland 10, andra gånger 20-30 minuter ...
Vill du försöka själv och känner dig osäker, så ta något ljust garn ur ditt förråd, som det inte är så noga med och lek med färgerna. Om garnet är nystat, kan man vinda det på en garnvinda och knyta om härvan löst med en tråd på två ställen.

6 kommentarer:

Medea sa...

Underbara färger!!

Ulla-Bella sa...

Vakkert!

Bettan sa...

Vilka vackra färger!!!
Det blir nog snygga sockar. Kram sytanten

Alexandra sa...

Precis vad jag tänkte fråga om när jag såg det färgade garnet - hur gör du när du färgar =) Men du hade redan skrivit de, tack för att du delar med dig! Fint blev de =)

Anna sa...

underbart, rätta färger men undrar om du drabbats av garnmissbruk?! ses imorgon

Fiff sa...

Det var bra tips :-) Men jag är för feg, och vågar inte offra NÅGOT garn, allt garn är ju värdefullt ;-) hihi.