söndag 23 februari 2014

Om att bygga upp en tröja del 1

Jag tänkte i några inlägg visa hur jag har byggt upp min tröja och lite olika tekniker som jag använt mig av.
Först stickade jag två separata axelstycken för att fylla ut det område på axlarna som oftast blir bart, när man stickar raglan upp-ifrån-och-ner. Jag är så himla frusen av mig och vill ha ull överallt... ;-)

 
Här har jag just lagt upp 16 maskor för att börja sticka den lilla biten, som ska sitta på vänster axel. Markörerna sitter redan nu mitt i raglanökningarna för vänster fram och bak.


Åtta varv senare med raglanökningar vartannat varv som vanligt och dessutom extra ökningar på bakstycket för att få en fint rundad kant i nacken. Nu är det dags att sammanfoga vänster och höger axelbit. Det gör jag genom att lägga upp en virkad uppläggning med garnet jag redan stickar med, med utgångspunkt från vänster axelstycke. Hur många maskor som ska läggas upp beror på tröjstorlek. Jag la upp 30 maskor. Höger axel stickas på samma sätt, fast spegelvänt.
Så här gör jag en virkad uppläggning:


När jag virkat på alla maskor utom en, så trär jag löpöglan över stickan och den bildar den sista maskan i uppläggningen. Nu är det dags att sticka vidare på den högra axelbiten...

 
Nu när allt sitter ihop som jag vill, så stickar jag fram och tillbaka, med raglanökningar som vanligt, i ytterligare några varv innan jag börjar öka i framkanterna för att få till en rundad hals. När jag stickat halsringningen så djup jag vill ha den så räknar jag hur många maskor jag har mellan raglanökningarna på bakstycket och räknar med hjälp av det ut hur många maskor jag behöver lägga till för halskanten fram. En virkad uppläggning även här och sedan är det bara att sticka runt resten av tröjan.

2 kommentarer:

sinneskatten sa...

Tack för en finfin instruktion!

Fröken Slöjd sa...

Tack för fin instruktion på hur du påbörjat tröjan.
Din tröja med regnbågsfärgat kauni + grått ser underbar ut - jag vill också ha en.
Hälsningar Fröken Slöjd