lördag 20 oktober 2012

Blomkålsris med köttbullar (lchf)

Idag har jag och Beata varit och köpt mitt livs första wokpanna (obegripligt att jag har väntat så länge med det) och därför passade det perfekt att göra wokat blomkålsris (jag brukar iofs alltid woka blomkålsris, men i vanlig stekpanna och det är betydligt krångligare) till köttbullarna.
I sommar lyssnade jag på Lotta Lundgrens sommarprat och insåg att en stor del av nöjet med att laga mat är att skära upp allt fint och förbereda innan själva finalen - tillagningen. Vässa knivarna och plocka fram alla kryddorna... det är fint det! Jag tyckte att det var ett av sommarens bästa sommarprat.

Blomkålsfräs
blomkål (för oss tre  är det lagom med ett normalt till litet huvud)
paprika
persilja till dekorering
stor klick smör
en skvätt grädde (om man vill... går lika bra utan)
gurkmeja, svartpeppar och salt
Skär blomkålen och paprikan fint. Smält smöret i wokpanna (blir glad bara av att skriva wokpanna) och häll i grönsakerna. Pudra över gurkmejan (jag har i gurkmeja mest för att få en vacker gul färg) och salta och peppra. Rör om då och då under tiden köttbullarna steks. Mot slutet kan man skvätta i lite grädde... nån matsked eller två.

Köttbullar
ca 500 g nötfärs
en lök
svartpeppar
en knapp tsk salt
ett ägg
2-3 msk grädde
en stor klick smör
Riv löken i en bunke och häll i alla ingredienser utom grädden. Vispa samma allt med elvispens degkrokar. När all är väl blandat är det dags att hälla i grädden. Hemligheten med fasta köttbullar som inte faller isär är - grädde! Vispa vidare tills köttbullssmeten liksom går ihop och blir seg.
Jag är, som ni kanske har förstått, rätt bekväm av mig, så jag gör riktig stora köttbullar, för det går snabbast. Av en sån här smet kan det bli ungfär sex köttbullar, som jag plattar till lite grand, för att förkorta stektiden.

En liten klick vitlökssmör på toppen är gott!

3 kommentarer:

Linda sa...

Hönsen tackar för komplimangen! :) De är väldigt söta.
Blomkålsfräset verkar mums, det ska jag testa!

englundskan sa...

Hej
jag bara tittar in som hastigast för jag letar recept. Du inspirerar. Och nu ska det bli ordning på min figur.
Hur får du köttbullarna att hålla ihop utan mjöl? Det är mycket paprika och chili i maten och då ställer sig min galla på högkant och skriker. Vad tycker du jag ska ersätta med?

englundskan sa...

Oj så gott det blev, mycket grädde och lite vitlök. Jag glömde ägget men det gick bra ändå.