onsdag 15 december 2010

Crossover i köket

För några dagar sedan såg jag något spännande på bloggen Baka hemma. Idag fick jag äntligen tid att prova själv. Låt mig presentera -
Frostade pepparkatter...


En märklig blandning mellan lussekatt (utan saffran ) och pepparkaka, med dougnut-känsla (sockret ). Jag bakade efter mitt vanliga saffransbröd-recept och bytte ut saffran mot 2 tsk av vardera kardemumma, kanel, ingefära och kryddnejlika. Maria på Baka hemma hade provat att göra en krans med smör, socker och russinfyllning och det gjorde jag med. En tredjedel av degen fick bli två små kransar... 50 g smör och 50 g socker vispas ihop med degkrokar på elvispen. Bred sedan på fyllningen och strö över russin. Resten av degen fick bli traditionella lussekatter. Pensla med smör och doppa i strösocker.

Omdömet från familjen blev - goda och julstämningshöjande, kransarna var godast.
Ibland är det lite svårt att få veta hur det smakar, så jag får gissa lite vad dom egentligen tycker (jag äter ju inte socker... ). Min gissning i det här fallet, är att vanliga lussekatter är bäst, men kul med en annorlunda smak som variation... men inte för ofta... typ... räcker med en gång om året... ;-)
(Förresten smakade vörtbrödet, som vörtbröd brukar... familjen var förtjust... fungerade alldeles utmärkt med reducerad Carnegie porter . Sådant bröd blir det igen!)

2 kommentarer:

Ulla-Bella sa...

Spennende med variasjon, og så lenge du har ivrige prøvesmakere er det jo bra:)

Snäckskalsdalen. sa...

Mumsigt verkar det och vackert ser det ut.
Agneta kram