söndag 30 mars 2014

Triss i grönt

Länge, länge har jag stickat en massa saker som inte är gröna. Det har känts lite ovant eftersom jag har haft en förkärlek för grönt väldigt länge. Men så inser jag att jag har fått återfall... kanske beror det på att naturen håller på att skifta färg nu. Det blir grönare för var dag som går.

Inspirerad av min regnbågströja och barnbarnets tröja (som jag får visa i ett annat inlägg ) och väldigt sugen på att fortsätta sticka i det härliga Picklesgarnet Pure Wool, så satte jag igång med en ljusgrö/blågrönrandig tröja till mig själv. Den har allt fått ligga och vila ett par veckor, men nu har jag satt fart med den och fått färdigt kroppen och ska sätta igång med första ärmen. Jag brukar för det mesta sticka båda ärmarna samtidigt, men när det är randigt blir det för bökigt med fyra olika nystan.


 När jag fick se Stickpricks fantastiska mössor kände jag att jag måste sticka något liknande till mej. Mitt huvud är pyttelitet (53,5 cm ), så jag brukar helst ha lite pösigare mössor för att liksom fylla ut upptill. ;-) Därför gjorde jag om mössan till en mix mellan Vega och min favoritmodell Felicity, som fick heta Vegalicity. Jag använde Cinnia från Magasin Duett. och stickor 3,5 och 4 mm. Trist nog, eller egentligen var det ganska smickrande, så snodde min man mössan med en gång.
Fast det gör inget, för jag har beställt ljust Manos Silkblend, som jag ska färga till en ny mössa till mej (som om jag lider brist på mössor ). I mina tankar ska det bli en mörkt blodröd färg, men det återstår att se.



Sen fick jag syn på en ursöt liten cowlette på Ravelry, som jag bara var tvungen att sticka Brush Creek Cowlette heter den. Det fick bli i Magasin Duetts Supersoft, som är lite tunnare än garnet i mönstret. Jag stickade ändå på samma stickstorlek som det skulle vara, 4 mm, för att få den lite mindre. Det är helt klar ett plagg som jag kommer att använda mycket. Så praktiskt att slippa få sjaländarna i maten eller kaffet och ändå ser den ut som en sjal. Jag håller redan på att planera för nästa och min man har också önskat sig en (fast utan spetsstickning ).

måndag 10 mars 2014

Pumpaplättar med blåbär



Jag har under det senast året slutat med mjölkprodukter (bortsett från smör, som fungerar bra ) och det ihop med att jag äter lågkolhydratkost (inget mjöl ) har gjort det lite krångligt att göra pannkakor/plättar.
Eftre en del experimenterande så har jag fått till det här receptet som fungerar riktigt bra och är otroligt gott.

Pumpa/zucchiniplättar (1 port)

2 ägg
1 krm salt
lite kardemumma
2 dl finriven butternutpumpa och/eller zucchini
smör och/eller kokosolja
frysta blåbär



Blanda häll i allt i mixerbehållaren och mixa i 1-2 min. Stek i rikligt med fett (fritera är nog mer vad jag ägnar mig åt... ) på medelvärme. Stek hellre länge tid på svagare värme för det kan vara lite krångligt att vända plättarna annars. När smeten är i pannan, så lägger jag några blåbär på varje plätt.
Elvisp räcker inte riktigt till för att få det där extra fluffet i plättarna, fast smaken blir förstås lika god.
Pumpan ger söt smak, så om plättarna ska användas i hop med tex räkor så är det bara att ta enbart zucchini.