tisdag 29 januari 2013

Bacon- och kycklingcurry

Nu var det ett tag sen det hamnade något recept här på bloggen, så jag tyckte det var dags.
Igår var en sån där dag när kylskåpet började eka tomt, så det blev att improvisera med det som fanns. Ibland (som i går... ) kan det utvecklas till en riktig lyckträff.
Om någon undrar över dom lite ovanliga måtten, som tex 100 gr kokosgrädde, så beror det på att vårt hushåll sakta håller på att anpassas till att det ibland bara finns en eller två hungriga personer hemma. För att det ska gå smidigt och minska matsvinn, så har jag börjat styckfrysa ingredienser i lämpliga portionsstorlekar. 400 gr kokosmjölk kan lätt delas upp i fyra creme fraichburkar och ställas i frysen - lock behövs inte. När allt är genomfryst stoppar jag burkarna i en plastpåse. Funkar fint med krossad tomat också...

Bacon- och kycklingcurry (2 pers)

1 pkt bacon
2 kycklinglårfiléer
1 vitlöksklyfta
ca 5 cm purjolök
100 g kokosgrädde (det tjocka i en burk kokosmjölk)
tomatpuré
curry
rökt paprikapulver
svartpeppar
salt
vitkål lagom till två
gurkmeja
smör eller kokosolja att steka i

Bryn bacon, hackad vitlök, purjo och kryddor i smör eller kokosolja. Lägg sedan i tärnad kycklinglårfilé och fräs en stund till. Slå över kokosgrädde och klicka i lite tomatpuré och låt puttra ihop. Under tiden fräses den strimlade vitkålen i smör eller kokosolja med svartpeppar, lite gurkmeja och salt, tills den blir lagom mjuk.
Stö över lite fryst persilja, ät och njut!

söndag 27 januari 2013

På stickorna...

Det går lite trögt med stickningen för tillfället pga bråkiga handleder. Det börjar kännas som en följetong det här...
När sticktiden blir förkortad på det här viset, så har jag en tendens att kompensera med att låtsashandla garn på nätet. Ni vet när man hänger i random webbutik och fyller varukorgen med än det ena och än det andra. Oftast stänger jag ner webbsidan innan det är dags att gå vidare till kassan, men det är inte ovanligt att jag går så långt att jag skapar ett konto och fyller i alla kontaktuppgifter innan det är dags att stänga webbfönstret och pusta ut.
Sen händer det allt att jag löper linan ut och klickar på beställ, men jag blir bättre och bättre på att låta bli! Undrar om det finns någon stödgrupp någonstans för det här beteendet?
Just det, På stickorna var det ju...
Jag började sticka på dom fina Oden Socks, men flätstickning är väldigt påfrestande, så det blir bara något varv om dagen på dessa raringar.


För att ha en lite vilsammare stickning lade jag upp till en Raka rör i det nyfärgade Filisilk. Underbart garn att sticka i... ren njutning. Det passar väldigt bra att sticka i guldgult nu när solen lyser med sin frånvaro ( jag dör, så vitsigt!).
Det passar rätt bra att minska ner på sticktiden när det finns en lektokig katt i huset. Det är helt omöjligt att sticka när Doris är vaken.


måndag 21 januari 2013

Färg continued...

Jag fick en fråga av Livsrummet hur jag gör när jag färgar och vad jag använder för färg.

Färgen är syntetisk och kommer från Zenit AB Konsthantverksmaterial. Jag har pigment som är runt tjugo år gammalt och en del nyinköpt och allt funkar toppenbra att färga med.
Pigmenten på bilden nedanför är dom jag använder mest. Ättikspriten fick också vara med på ett hörn.

Grå, Gul 2G, Brilliantgul 4G, Röd 4GN och Blå RL

Här är resten av mina pigment. Gissa om jag blev förvånad när jag upptäckte det bruna! Jag har helt glömt bort att det fanns... brunt brukar jag blanda av rött, svart, gult och liite blått. Får nog prova det bruna pigmentet nån gång... det verkar onekligen något bekvämare med allt-i-ett-färg.

Brilliantröd 2B (röd åt cerisehållet), Svart och Brun

Jag tar 3 liter vatten och 2 tsk ättiksprit till 100 g garn. En lång pinne med en liten pigg i änden brukar jag ha att röra om garnet med (har man inte det, så går det bra med skaftet på en träslev, eller något liknande). Sen är det bra att knyta en garnände om härvan, så den blir hanterbar och lättare att trassla ut efter badet. Först värmer jag vatten i en stor rostfri kastrull (jag tar samma som används i matlagningen... det kryllar inte av stora rostfria kastruller här) till runt 90 grader och häller i ättikspriten. Sen tar jag lite torrt pigment av dom sorter jag vill ha och häller rätt i grytan. Rör runt så allt blandas. Om jag är osäker på om färgen är rätt brukar jag ta en skvätt i ett vitt decilitermått och gå till närmsta fönster där det är bättre ljus och kolla hur det ser ut.
Allt blir ju lättare om det är vitt garn som ska färgas... Ibland googlar jag på färglära för att få lite tips.
Sen ska garnet, som måste vara i härva, blötläggas i ljummet vatten. Krama ur garnet och stoppa i grytan. Dränk igenom allt snabbt. Sedan får garnet ligga i grytan tills vattnet klarnat (eller tills du tröttnar på att vänta). Om nu färgen inte blev som det var tänkt är det ingen fara. Det går alltid att färga vidare... och om det mot förmodan skulle gå snett är svart färg väldigt snyggt! :-)
Om jag vill ändra pågående färgning så lyfter jag helt sonika upp garnet, med pinnen, och häller i mer pigment och rör om och lägger i garnet igen. Vill jag ha melerat garn, så blandar jag lite färgpigment i en kopp med vatten och droppar/häller över garnet i grytan.
När garnet slutligen är färdigt ska det sköljas, först i hett vatten och sen svalare vatten eftersom. Jag brukar skölja tre gånger och sen får det ligga i lukta-gott-vatten en fjärde gång.
Superwashgarner suger åt sig färg väldigt fort medan t ex alpacka-garner kan vara väldigt motsträviga.
Jag är ingen expert på området vill jag tillägga utan jag provar mig fram. Min grundtanke är att om jag har ett fint garn som aldrig blir uppstickat, för att jag inte gillar färgen, så får det en ny chans genom ett dopp i färggrytan.

söndag 20 januari 2013

En dag för färg

Länge, länge har jag gått och funderat över två härvor Filisilk från Tant Kofta, som behövde en ny skepnad. I fredags fick jag ett garnpaket i brevlådan, från VickeVira. Finfint handspunnet lyxgarn, men jag kände mig inte helt överrens med den skarpa ljusblå färgen. Det fick mig att rota fram allt alla färgningsprylarna...
Tre härvor skulle färgas och turligt nog blev alla tre precis, som jag hade föreställt mig.


Det var väldigt kallt igår, så jag kunde elda i köksspisen. Rätt höga mysfaktorpoäng på att färga garn på vedspis... toppas nog bara av att växtfärga ute över en rökig öppen eld (på sommarn... ).
Doris tyckte att jag var urtrist som inte kelade med henne, så hon fick sitta på den höga pallen och titta på (hade jag tänkt mej... jag tappade helt räkningen på alla gånger hon fick lyftas ner på golvet).


Den första garnet såg väldigt fin ut i härvan, men blev inte bra när jag började sticka med den. Därför bestämde jag mig för att den skulle få bli kastanjebrun/röd. Massa röd färg och en dutt med gult.


Nästa var en vit härva. Hur jag tänkte där vet jag inte, för det enda vita jag någonsin har på mig är möjligen i form av ett badlakan efter duschen. Jo, förresten har vi en vit, ganska ful, fleecemössa, som jag brukar ha på mig om jag badar badtunna i minusgrader (typ en gång vartannat år).
Den fick bli guldgul. Massa gult och lite grå färg fick stå och puttra länge, sen blandade jag gult och grått färgpulver med vatten i en kopp och droppade över garnet i grytan, för att det skulle bli lite melerat.


Båda dessa härvor ska få bli Lottas sjal, Raka rör. Jag har redan en Raka rör i Filisilk och det är det stickade plagg jag använder allra mest, så varför inte ett par till ifall jag någonsin skulle tröttna på grönt.
Sen var det dags för härvan från Vickevira. Den var det bara att lägga i ett gult färgbad och vips, så blev färgen Tropical förvandlad till Foliage. Garn som, sannolikt blir en sjal det med. Någon variant på Baktus Scarf, tror jag...


Doris hittade järngrytan som jag lämnade på golvet i min iver att sätta igång. Den lekte hon länge i och det var bra, för då fick jag vara i fred en stund.



Här ska jag precis hälla i lite go-lukt i sista sköljvattnet. Parfym är inte det jag gillar mest, men den här lukten är en favorit (det är flaskan till vänster jag menar... och om någon någonsin undrat, så gör jag inte reklam åt någon här på bloggen).
Så här trötta blev vi när allt var klart... fast jag landade iofs på soffan och inte på badrumsgolvet, som vissa andra. ;-)

lördag 19 januari 2013

Lördagskväll i stugan

Soffor är till för att slappa i! Från klockan två till framåt sextiden på kvällen brukar katterna ta sin middagslur. Vill man få en soffa för sig själv blir det till att flytta en och annan katt.

Ser ni mina små garnförråd?

Dom senast veckorna har jag gått in för att träna upp min engelska, dels genom att lyssna på lagom svåra ljudböcker (Harry Potter...som jag, typ, kan utantill) och sen lyssnar jag på Knitting podcasts (helst brittiska, för det bor en liten anglofil i mej). Den nyaste podcasten som jag fastnat för heter iMake. Martine som gör den bor på Guernsey och hon pratar inte bara om stickning utan om lite av varje, tex tipsade hon om boken som ligger på mitt soffbord, The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society, av Mary Ann Shaffer. Jag tycker att jag var väldigt fiffig, som lånade både den engelska boken och den svenska översättningen på biblioteket. Nu läser jag den engelska boken och har den svenska vid sidan om... och det är sååå skönt att slippa att titta i ett lexikon hela tiden.
Lite nördig är jag allt, för i min iphone har jag världens bästa lexikon, Merriam Websters Dictionary, och där kan man lyssna hur orden uttalas och även spara speciellt trevliga ord, för senare innötning. Min lista där börjar bli ohanterligt lång...
På bordet ligger även mönstret till Oden Socks, som jag precis börjat på. Det finns en grupp på Ravelry, 13 socks in 2013... gissa vem som gått med i den? Det var Disashantverk som tipsade om den gruppen och den passar fint för en socktok som mej. Undras just om man kan skaffa sig en spökstickare, för att hinna med allt som står på stickkö...
I fönstret står den sorgliga resten av en julstjärna, som Doris valt ut som klösträd. Gardinerna har vi fått ta bort, för i dom dinglade hon mest hela tiden.
Ha en forsatt skön kväll! Nu blir det te, kattgos och Wordfeud för mej.

Dåsiga Doris, som börjar bli riktigt stor.