torsdag 29 november 2012

Euphorbia

Äntligen blev det ett bra fototillfälle! Solljuset fanns i Uddevalla och på väg dit fick jag tillfälle att köra genom ett vinterlandskap. Märkligt! Under två mil av färden var det närmare decimetern med snö. Gissa om det var julstämning?
Vi gjorde ett litet byte av tjänster min bror och jag. Först fick jag agera hemkunskapslärare - vi började med att åka och handla råvaror och sedan fick han laga till en nötgryta med öl och vitlök till middagen och äggcocotter till lunch. Sen var det brorsans tur att ta över, så medan grytan puttrade på spisen åkte vi ut till Mollön, som ligger lite väster om Uddevallabron, för en fotosession. Han är en fena på fotografering, min bror.
Brr, vad kallt det var! Och halt på klipporna! Han är väldigt hängiven, måste jag säga. Med en halvläkt bruten fotled hoppade han omkring där på ett ben och klickade bild efter bild. Ni behöver inte vara oroliga - det gick bra. Den enda som kommer att ha blåmärken imorgon - det är jag.
Sjalen har kommit till för att passa garnet, som jag köpt hos Tant Kofta, och jag hade julstärneblomman, som tema i mitt mönsterskapande. Garnet är lite luddigt med mycket lyster och jag gillar hur det framträder så fint i mosstickningen.
Den här gången har jag noga skrivit ner hur jag har stickat, så efter renskrivning finns det möjlighet att det kan bli ett färdigt mönster, om intresse finns.


 
 

tisdag 27 november 2012

Lax- och brysselkålslåda

Häromdan hittade jag ett spännande recept på bloggen Under vårt tak. Det passade dessutom så bra eftersom jag länge tänkt prova att laga något med brysselkål. Brysselkål har varit min hatgrönsak sen barndomen och tanken var att ge den en chans. Jag har blivit spenatfrälst på sista tiden och stoppar i spenat i det mest, så även här. Efter lite pill med receptet för att sätta min prägel på det, så blev det så här:

Lax- och brysselkålslåda (3 portioner)
3 tinade laxfiléer
1 påse färsk brysselkål
2 vitlöksklyftor
saften från en halv citron
1 påse färsk babyspenat
1 dl smetana
1 rejäl klick smör
100 g salladsost
Salt, svartpeppar och olivolja

Sätt ugnen på 225 grader.  Rensa, halvera och förkoka brysselkålen tills den du tycker den är lagom mjuk. Häll sedan av vattnet och blanda brysselkålen med smetana, pressad vitlök, citronsaft, tärnad lax, tärnad salladsost och spenat. Smaksätt med salt (osten ger en del sälta) och peppar. Häll sedan allt i en ugnssäker form och ringla ett par msk olivolja över.
Grädda i ugnen 10-15 minuter eller tills laxen är färdig. Servera med sallad.


lördag 24 november 2012

Julsjal



Räknar, teststickar repar upp, skriver, hittar på nya varianter, teststickar igen, repar upp,  räknar... så har denna vecka sett ut... kanske kan det bli en sjal till slut.
Ett bra tecken är att jag inte repat upp en enda gång sista dygnet...

onsdag 21 november 2012

Dagens pytt

 

Det blev dags för en kyl och frysrensning idag alltså tillagades dagens pytt:

1 bukett färsk broccoli
1 bit savoykål
2 sharlottenlökar
1 gul spetspaprika
1 skiva fläskkarré
1 basturökt kalkonlår
smör, svartpeppar, paprikapulver och lite timjan

Skär kött och grönsaker i små bitar, Jag brukar fräsa grönsaker och kött separat för att allt ska bli lagom tillagat och sedan blanda ihop pytten på slutet. Det ger en också möjlighet att leka lite med kryddningen. Kanske ge köttet en stark chilismak blandat med milda grönsaker eller vitlökskrydda grönsakerna och ha  kryddiga korvtärningar i. Idag fick det rökta köttet dominera.
Till pytten gjorde jag en favorit - sambaloelekflutt (ser otroligt roligt ut i skrift!). En burk smetana, en tsk sambal oelek och ett krm salt vispas med elvisp till  ett fluff. Passar otroligt bra med ihop med pytt.

söndag 18 november 2012

Färdig...

... har den varit i över en vecka och jag har avsiktligt låtit bli att elda i kaminen bara för att kunna ha på mig den inomhus. Kärlek är ordet.


Garnet är heter Heavens Hand och är köpt hos Kerstin på Garnglädje. Väldigt trevligt och lättstickat garn. Jag köpte 5 härvor à 100 g och det blev 13(!) gram över. Mönstret heter Tea with Jam and Bread av Heidi Kirrmaier. Jag har sån tur att designern har samma kroppsform och storlek som jag, så jag behöver inte ändra någonting i mönstren från henne. Det är bara att kolla vad hon har stickat för storlek till sig själv och sen göra en likadan. Väldigt praktiskt.

Gladast!

söndag 11 november 2012

Dörrkransen

 
 Sekatör och trädgårdskornell,
 
 slingor av humle och massa mossa...
 
 finaste gröna sytråden (mossan tog slut och det fick bli en lång promenad i regnet till bästa mosstället).
 
Dom enda lärkkottarna som gick att få tag i, lite lingonris och tre röda köpepyntsäpplen
 
Lite bjällror, lummer och en rosett (inspirerad av Fiff)


lördag 10 november 2012

Garnlycka

Nyss hemkommen från Tant Koftas julklappsöppet... say no more!

Ni som eventuellt undrar över frånvaron av grönt, kolla närmre på den brunaktiga härvan överst.
Jag testar lite tänk-utanför-lådan-tänk i mitt garnval här...
 
Edit: De röda härvorna är ett mohairgarn, de två grå under är babyalpacka, den ljusare grå härvan är svenskt lönspunnet garn, minns inte från var, den bruna är Filisilk och nystanet till höger är Noro Silkgarden Sock.

torsdag 8 november 2012

Varma vantar

Två vackra Noronystan från Tummelisa, som värmt min bokylla länge, har blivit förvandlade till iphonevantar (!!). Bästa jag stickat på länge... så smidigt att slippa ta av sig vantarna när det är dags att klappa iphone. ;-).
Mönstret jag använt heter Camera Mittens och är så fiffigt. Vantarna stickas från toppen av handen mot handleden och man behöver inte tänka på masktäthet eller liknande. Bara att börja och låta ökningarna följa handen. Vantarna i mönstret har bara hål för pekfingrarna, men jag gorde en likadan öppning på tummarna. Jag stickade som vanligt med magic loop och använde den här gången stickor 4,5 mm.



torsdag 1 november 2012

Chili på rad...

... får inleda november.
För att mota bort grått och kallt med färg och hetta, så hänger dom där min kära vänner i köket. På armslängds avstånd från grytorna...


... med lite planering, så ska chilin ta mig genom november, med värme i magen, rätt in i julmånaden.