onsdag 30 november 2011

Kaffe med pepparkaka

En kväll under helgen satt vi och pratade om hur vi längtade efter smaken av pepparkakor. Ingen av oss vill däremot äta socker, så hur gör man då?
Då kom idén farande - om man blandar till pepparkakskryddor och häller i en ströare, hur blir det då? Bara att testa direkt! Jag blandade två mått malen kanel, två mått malen ingefära och ett mått malen nejlika och det blev perfekt.
Det smakar gudomligt i en latte med vispad grädde i och om man inte tycker om kaffe, så strör man det i varm mjölk.
Igår när jag höll på att malla mej över min lysande idé, så sa M att - mjölk med pepparkakskryddor, det fick jag när jag var liten. Ingen ny idé alltså... fast jag har aldrig hört talas om det innan.
Har ni druckit pepparkaksmjölk någon gång?

söndag 27 november 2011

Första advent

Eftersom att flugbajskolonier inte passaar särskilt bra ihop med adventsljusstakar, så var det bara att bita ihop och tvätta fönster... insåg att det blåste stormvindar ute först när fönstret for iväg (vi målade om delar av huset för sådär åtta år sen och fönsterhakarna är ännu inte på plats... ). Spännande!! Inga rutor sprack, som tur var och nu är fönstren rena och adventsljusstakarna på plats. Trasiga glödlampor som vanligt och energin räcker inte till för att kolla igenom alla...
Det får bli en latte, ljudbok, brasa och levande ljus istället, så gör jag en mätning av glödlamporna imorgon istället.

Garanterat flugbajsfritt!

Jag önskar er alla en stämningsfull första advent, med eller utan fungerande glödlampor. :-)

lördag 26 november 2011

Lekfull Elling





torsdag 24 november 2011

Bästa frukosten!

För er som inte vet, så är jag en hängiven lchf-are och något av det bästa jag vet (för tillfället... ) är persiljejärpar. Därför kan jag hitta på nåt så knasigt som att steka järpar på morgonen och äta det till frukost.
Tre eller fyra stycken och jag är mätt hur länge som helst.

Tootis persiljejärpar
ca 500 g nötfärs
½-1 dl fryst persilja
½ dl grädde
1 knapp tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 krm malen vitpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk paprikapulver
Stek i rikligt med smör eller kokosolja eller varför inte både och...
Jag blandar ihop allt med hjälp av elvispens degkrokar tills det blir en klistrig konsistens. Sen är det bara att med en sked fiska upp lagom mängd köttfärssmet och forma till rullar och lägga i stekpannan. Jag tycker att det är superläskigt att ta i köttfärs, så jag har alltid latexhandskar på mig när det ska rullas köttbullar eller järpar.


Ingen är speciellt förtjust i att torka av spisen hos oss...


... vi väntar ut varann i det längsta och vi har alla ett välutvecklat tålamod. ;-)


Smaklig måltid!

söndag 20 november 2011

Nya kläder till en fin pojke

Oj, vilket skönt väder det är idag! Sol och värme och när man blundar känns det nästan som vår... fattas bara lite fågelsång.


Min favoritplats senaste tiden har varit syrummet och det har resulterat i massa nysydda kläder och en elak muskelknuta i ryggen. Då får du väl sy lite mindre då, säger Beata, när jag gnäller och sen masserar hon bort det värsta, så jag kan fortsätta sy. Hon är snäll hon och fantastiskt bra på att lösa upp spända muskler med sina händer.
Vad har jag sytt då? Jo, en hoper kläder till finaste barnbarnet August, som det var alldeles för länge sedan vi träffade. Jag har använt mönster ur Ottobre 3 och 4 från i år och tyger från Stoff & Stil. Det är rätt pilligt att sy kläder i storlek 92 och jag är glad att symaskinerna har ufört sig exemplariskt. Jackan är helfodrad och krävde rejält med tålamod och många koppar kaffe innan den blev färdig. Nu längtar jag tills det blir dags att få se om kläderna passar.




onsdag 16 november 2011

Färgfylld onsdag

Denna soliga förmiddag har jag ägnat åt att färga garn (och att spela Wordfeud... ). Jag hålls i köket med färggrytan och det rummet vetter åt norr, alltid svagt ljus med andra ord. Solskensdag = bra färgningsdag!
Ibland köper jag garn, med färger jag egentligen inte tycker om, bara för nöjet att färga det... ja, och sen att sticka av det så klart.
I dag åkte ett nystan Kunstgarn från Tummelisa och två härvor Manos Silkblend från Madam Kruz, ner i grytan. Den skogigt gröna garnet blev jag vansinnigt nöjd med... kanske blir det sockar, eller ett par vantar. Det tegelfärgade kan funka fint ihop med ett lejongult garn som finns i gömmorna.
Får se när härvorna torkat..


söndag 13 november 2011

Hej omvärlden

De senaste dagarna har jag befunnit mig i något slags kreativitetsbubbel och hoppat mellan sticknings och sömnadsprojekt om vartannant. I en stund av stillhet insåg jag förvånat att det var månader sedan det senast hände... just nu känner jag mig lite som att jag gick och la mej nån gång mitt i sommaren och sedan vaknade och upptäckte att det har blivit november. Visst har jag sytt och stickat av och till hela tiden, men det där lycko-skapar-bubblet har liksom inte infunnit sej.  Välkommen tillbaka! :-)
Igår bröt solen igenom dimman i några minuter och då hann jag ta några bilder på senaste sjalen, en ny storfavorit. Det är Tant Koftas sjalmönster, Raka rör, stickad i fint färgat garn (Filisilk) också från Tant Kofta. Roligt och enkelt mönster att följa. Sjalen är stor och fluffig och det känns som att vara omgiven av varm luft, när man har den på sej.

Silket glänser fint i solen...


Inte mycket kvar av 100 g!

lördag 12 november 2011

Brownies med frosting

Ett par mjuka, fluffiga handledsvärmare har sett dagens ljus (eller förrgårdagens ljus om man ska vara petig). En tråd av Tant Koftas fint färgade Angorett och en tråd Kidsilk Haze blev tillsammans en fullträff. Stickade båda samtidigt med magic loop och 2,5 mm stickor.
Varmt och skönt för mina frusna handleder!



onsdag 9 november 2011

I går kväll...

Jag (som sovit dåligt några nätter, för att jag varit för varm): Åå, vad jag längtar tills det blir tolv grader i sovrummet.
M, lätt huttrande: Jag med!!
Jag: Vaddå, här är ju jättevarmt, minst femton grader.
M lyfter lätt på ögonbrynet och jag går och kollar termometern.
Jag: Det måste vara fel på den här termometern. Det står ju elva grader här.
M: Mmmm... och så sitter den på den varmaste väggen.
Jag: Vill du ha en extrafilt?