torsdag 30 juni 2011

Sömnadsbeskrivning - haremsbyxor

Om någon av er bloggläsare vill försöka sej på att sy ett par haremsbyxor själva, så har jag knåpat ihop en enkel beskrivning av hur jag gjorde.

Jag valde ett tunt viscosetrikåtyg på 150 cm bredd och till mina byxor gick det åt 135 cm. Jag glömde mäta hur mycket muddväv det gick åt, men gissar på ca 40-50 cm. Det beror på hur breda muddar man vill ha. Vik tyget enligt bilden ovan och sedan en gång till enligt bilden nedan.


Måttagning och tillklippning (bilden ovan):
1. En fjärdedel av midjemåttet
2. Benlängd
3. Benvidd ungefär i vadhöjd

Vik sedan upp tyget en gång
1. Nåla och sy sidsömmar
2. Klipp till midjemudd (sy ihop, prova så mudden sitter bekvämt i midjan (det här momentet glömde/struntade jag i, så mina byxor är liite trånga i midjan...) och sy sedan fast den.
3. Sätt på byxorna och se var på vaden byxbenen slutar och mät. Klipp därefter till benmuddarna och sy fast dom.


Nu är det bara att gå runt och slappa eller som jag gjorde igår - köra ett yogapass. Helt perfekt klädsel för yoga!

tisdag 28 juni 2011

Haremsbyxor


Jag fick för mig att sy ett par haremsbyxor och efter att ha sytt två olika varianter, med mindre lyckade resultat, surnade jag till och gjorde ett par hitte-på-byxor. Tredje gången gillt blev det den här gången och även om man kan diskutera huruvida det är snyggt med haremsbyxor eller inte, så är jag jättenöjd. Resten av familjen blir fulla i fniss när dom ser mig, men det bjuder jag på. ;-)



måndag 27 juni 2011

Tittut!


Foto: brorsan
Helt oplanerat blev det bloggledigt över midsommarhelgen, men nu är jag här igen.  Här kommer lite ostrukturerat om vad vi har haft för oss de senaste dagarna. En inneboende i gästrummet har vi haft - VärmlandsA. Kul! Det har medfört höjd frekvens på cafébesöken... ett favoritställe är Sundsby Säteri. Midsommar firades med hejdlösa mängder mat... jag känner mig mätt bara jag tänker på det. Många timmar har spenderats i syrummet... åh, underbara plats. Om man kan bli kär i ett rum, så är jag nog det i det. Rätt många timmar har jag ägnat åt att lära känna min iphone... en väldigt rolig leksak... :-)

Tusenskönor på Sundsby säteri

Ett urval iphonefodral, av alla jag sytt ( börjar bli ett oräkneligt antal redan).

En instickad tvål, beställd av brorsan, blev äntligen färdig

Bild: VärmlandsA
Ännu en iphone kurs med min bror (expert på allt).

Syrummet fotat i sömnen 03:48
(helknasig, jag vet... det var inte helt lätt att hitta kameran på morgonen... :-))

Pionen jag planterade förra året blommar... som visade sig vara något helt annant än vad jag köpte. Någon som känner igen sorten? Den luktar liljekonvalj.

Spåren av Ms senaste intresse - dykning

Glömt att visa August i sina mormorssydda rosa kläder... han gillar inte att stå still

Bild: brorsan
Morr, gnäll, yyyl... en trädråtta... den vill jag bita ihjäl. Så brukar det låta mest varje dag, när Viggo får syn på ekorren. Vi kan inte ha öppet fönstret längre, för då hoppar han ut. Viggo är en dansk-svensk gårdshund, aven kallad råtthund, vars största intresse är att döda gnagare (och att slappa).

onsdag 22 juni 2011

Sömnadsrapport

Nu har symaskinerna gått varma, mönsterpappret tagit slut och tvillingnålen och sex vanliga symaskinsnålar har gått av (min overlock krånglar och knipsar av nålar på löpande band). Några fula ord slank allt ur mig, men med tålamod kommer man långt... En t-shirt, en klänning, ett par shorts (mest för att testa hur mönstret var) och ett par byxor har det blivit av tyghögen än så länge. På planeringsstadiet finns ett par klännningar och kanske något linne... får se om energin håller i sig. Ryggen blir rätt sur av alltför intensivt syende, fast det är lätt att överse med när det är så kul!



Stryka? Nä, det är för trist!

Trivsellinning... ;-)

måndag 20 juni 2011

Tygfrossa

I mitt fall är liksom utgången given om följande kriterier är uppfyllda på en och samma dag.
 - rea i Tygaffären
- öppningsdag av Stoff & Stils göteborgsbutik
- ett oväntat tillskott av pengar (uppsagd försäkring=premieåterbetalning)


Tur att det inte inträffar så ofta... ;-)

söndag 19 juni 2011

Äntligen ett par grönrandiga sockar

Det har jag velat ha länge! Sockgarnet hittade jag hos Tant Kofta, när hon hade öppen koffert... två härvor, som låg där och viskade, "köp mej... köp mej..." och det gjorde jag! :-)
Jag har stickat dom efter mönstret som finns i filmversion, i vänsterkanten här på bloggen på stickor 2,25 mm. Det tar lite längre tid med små stickor, men sockarna bli täta och tål nötning bättre, tycker jag. Det finns en bra teknik för att få en snygg färgövergång utan synliga skarvar, när man stickar randigt på rundsticka, som kallas travelling stripes. Sidan är på engelska och det aktuella stycket är en bit ner i texten. På min första bild kan man se hur sockans insida ser ut.




Garnet hade skön ullkänsla och var lätt att sticka med... godkänt med högsta betyg! Slutprovet återstår... blir sockarna noppiga eller tappar formen vid användning? Ibland är det bra med en kylig sommar... det blir inte för varmt om fötterna när ullsockarna ska gås in! ;-)
Hej hopp, nu ska vi åka till August och hälsa på!!!

lördag 18 juni 2011

Lite random trädgårdsbilder


Borstnejlika

Groddammen

Fingerborgsblomma

Fläder

Luktpion (inte den fådda )

Rabarber, nattviol och ja, gissa den tredje... är det någon som vet? Har fått den av pappa.

Snäckinstallation

fredag 17 juni 2011

Iphonetillbehör

Oj, oj, oj vad roligt det är med denna pryl... lätt att fastna. ;-)
För en inbiten ljudbokslyssnare som mej, uppstod med en gång ett behov av bära med sig iphonen på ett bra sätt. Den är för stor att förvara i byxfickor och klänningar har inte ens alltid fickor. En väska av något slag fick det bli.
Väskan har två hällor, som kan användas med en axelrem i knapphålsresår. Perfekt att trä sladden till lurarna igenom, för att slippa trassel. Tar man av axelbandet, kan väskan sättas fast i två knappar, fastsydda på byxor med icke-iphone-anpassade fickor.
Såå, praktiskt.



Extratips för iphonetokiga: Köpa billiga tillbehör kan man göra på DealExtrem i Hong Kong... dessutom är det låg frakt (över 250 kr kan ge extra tullavgift).

onsdag 15 juni 2011

Fint från dikeskanten


tisdag 14 juni 2011

En dag med extra allt!

Idag stod det bilpromenad på programmet.
Först en fin tur genom Svartedalen och på slingrande vägar ut till Marstrand. Blåsigt var det, men i lä värmde solen skönt. Först fika och sedan glass... och rätt som det var stötte vi ihop med goda vänner. Kul!
Mer slingriga vägar tillbaka till Kungälv och där började magen kurra igen. Vem har lust att laga mat när det är semester? ;-) Det fick bli favoritsalladen på Moodys! När vi satt där och åt fick jag sms... paket att hämta! Lyckorus...