lördag 30 april 2011

Valborgsmässoafton

En skön dag i mina föräldrars sommarstuga vid Byfjorden. Vi åt en fantastisk currykyckliggryta tillagad över öppen eld. Mumselismaskens! Efter maten satt M och jag utslagna i varsin stol, medan Beata och morfar gick ner till stranden och fiskade.
När vi tröttnat på det åkte jag till Torp och M pluggade teori inför sin dykkurs, nästa vecka. En kasse roliga småsaker till trädgården senare åkte jag tillbaka till stugan och kan ni tänka er, Beata hade fått napp! Hon har hållt på och fiskat lite av och till i flera år och aldrig fått napp (vår talesätt här i familjen är - Tålamod är en fiskares bästa vän! Det används om allt...). Nu var det dags och det var en konstig fisk hon fick upp... en tångspigg. Slutomdömet i fiskboken var - utan ekonomisk betydelse. Kul kommentar, tycker jag. Den fick hoppa tillbaka i vattnet igen (den var bara 15 cm lång). Nu är M och sjunger in våren, medan Beata och jag slappar här hemma.
Naturligtvis hade jag glömt kameran hemma, så det får bli en bild på dom urgulliga små skyltarna jag hittade på Plantagen.


Hoppas ni har haft och har en skön valborgsmässoafton!

fredag 29 april 2011

Narcissus Poeticus



Det kan mycket väl vara det vackraste blomnamn som finns... och idag har jag sett årets första flugsnappare.

torsdag 28 april 2011

Är det en blivande passion...



En generös vän med många pelargoner har gett mig en massa fina sticklingar, som nu får bo på vår glasveranda. Jag har plötsligt börjat googla pelargoner, köpt pelargonjord och till och med beställt pelargonfrön, en fantastisk orange sort som heter Orange Appeal (ja, ni märker själva... ). Ibland känns det som om jag inte hinner med mig själv...

onsdag 27 april 2011

Ovälkommet besök

Jag som alltid sjunger kattluckans lov, så fort jag får tillfälle, har i natt lärt mig att det inte bara är fördelar med en sådan. När jag smög upp klockan tre inatt för att kissa (dricker litervis med te på kvällarna och har bara mig själv att skylla ), så vaknade vår hund (enligt rasbeskrivningen ska han vakta, men det har han nog inte läst ) och han insåg snabbt att det fanns en inkräktare i huset. En främmande hankatt på friarstråt, som inte kunde komma ut ur huset, för vi spärrat kattluckan för utfart igår kväll. Det blev en del morr och skäll och pälstussar och utvälta krukor på verandan innan vi fick ut katten. Trist nog så har kattskrället gått och stritt en del i huset och det luktar blä. Det var riktigt skönt att åka iväg i förmiddags och ha en heldag med goda vänner och slippa eländet.
Några finknappar, lite påfyllning till tyglagret och den sköna känslan man får av en härlig dag fick jag med mig hem. Nu har jag ställt ut kvistar av balsampoppel lite här och där och det luktar betydligt bättre än kattpink.

tisdag 26 april 2011

Vårkläder

En del kläder blev sydda i paviljongens skugga. En grön vårklänning i linne till mej i samma modell som tidigare, ur Sömnadsmagasin 3/2011. Jag bara älskar dom djupa fickorna, som rymmer ljudbok, fröpåsar, sax, handskar, sekatör, *fyll i valfritt föremål själv*.Tyget hittade jag på Gårda textil i Göteborg och det blev kärlek vid första ögonkastet. Ibland, väldigt sällan faktiskt, så hittar jag något som har den där helt, i mina ögon, perfekta gröna nyansen. Det är en speciell nyutspruckna björklöv/mossa-färg som bara är rätt.
Ett par sköna byxor i krinklat linne blev det också och som vanligt (begriper inte hur jag lyckas med det varje gång) gjorde jag resåren för lös i midjan. Ännu ett par ät-och-väx-brallor. ;-) Idén med knapp längst ner på byxbenet har jag lånat från Anna. En kul detalj, tycker jag.

måndag 25 april 2011

söndag 24 april 2011

Klädnypspåse



Rätt som det var blev våren nästan sommar. Hela syverkstaden har fått flytta ut på altanen. Det innebär oceaner av utrymme, solbränna samtidig som man syr, inga problem med trådar och tygklipp som sprider sig i hela huset och allt detta i perfekt belysning (bra för mig med 40+-klena ögon ). Gissa om jag njuter!
Fint väder innebär också att tvätten torkar fort utomhus... vi har fått köpa en ny fin tvättlina (röd), för det kom en älg och sprang av den gamla. Då, när jag stod där och hängde tvätt, såg jag hur otroligt sliten min gamla klädnypspåse var. Hög tid att sy en ny! Jag fick en del spill över av det limegröna vaxade tyget, som gick att använda.
Påsen är busenkel att sy, kolla här:

Klipp en stor bit till påsen och två mindre till handtag

Jag brukar använda en liten papptriangel som mall för att sy till hörnen

 
Det är krångligt att nåla i vaxat tyg. Häftmassa funkar fint istället.
Sy fållen upptill och fäst handtagen samtidigt.

Om man vill kan man förstärka handtagen med en extra söm

Nu är det bara att sätta igång med tvätten och akta sig för älgar. ;-)

fredag 22 april 2011

Glad Påsk!



Från en påskhelg för länge sedan när barnen var mindre och när vår häst fortfarande bodde hemma.
Varje år strax efter jul började flickorna och deras kompisar måla påskbrev, för att hinna få ett ordentligt lager till påsk. På påskafton letades lämpliga utklädningskläder fram och sedan var det dags för sminkning. När påskbreven var ordentligt packade i rejäla tantväskor, så selades hästarna på och sedan åkte påskkärringarna runt till alla hus i trakten och delade ut teckningar och önskade glad påsk. Det blev en del godis i utdelning...

Glad Påsk önskar jag er alla !


onsdag 20 april 2011

Hängmattepraktik



Vad passar bättre denna dymmelonsdag, i stilla veckan, än att öva sig på att bara vara (och där fick jag med dymmelonsdag i en mening  ;-) )?

tisdag 19 april 2011

Våren tar tid...

... och högen med olästa tidningar växer


Sitter hellre med näsan i det här

måndag 18 april 2011

Datorvård

I början på förra vecka gick Beatas dator sönder... det sa, typ, poff och sedan var den helt död. Läskigt! På tisdagen beställde vi en ny från Inrego, ett företag som säljer begagnade datorer (med miljövinstbeskrivning :-) )  på nätet. Där är dom supersnabba och redan på torsdag kunde vi hämta den på posten.
Idag har vi varit hos min bror, som är datorgeni, och fått hjälp att rädda all information från den gamla hårddisken. Det lyckades! Fortsättningsvis blir det säkerhetskopiering lite oftare.
Jag har den bästa brosan som finns. :-)
Lite bilder passade jag på att ta. Den här kan ge lite perspektiv på sladdhärvan runt datorn och tvn...


Om ni aldrig har sett en datatekniker i arbete, så har jag en bild för er...

söndag 17 april 2011

Mera sytt

Det blev en t-shirt till mig också, när symaskinerna ändå var framplockade. Idag har jag suttit i solen på altanen och broderat lite på tröjan. Kul.



Nu är vårbruket i full gång i trädgården... det grävs och gödslas... Beata har drabbats av trädgårdsfeber och håller på från det att hon vaknar tills solen går ner. Det passar väldigt bra, eftersom jag fortfarande måste vila högerhanden. Idag har jag fuskat lite och klippt ner några buskar och planterat penséer.
Vilken underbar vårdag vi har haft... en sån som man längtar efter hela vintern. :-)
Nu ska jag göra mig en latte och sätta mig på vår trapp och lyssna på koltrasten och bara njuta.

lördag 16 april 2011

Nytt sytt

Som jag sa tidigare - färgglatt och randigt gör mig glad. Det tycker Beata också, som ville ha en cerise manchesterklänning med randiga fickor.
Det har tagit rätt lång tid att få den färdig, för min overlocksymaskin har varit på verkstad, men idag var det dags. Jag gillar att sy i manchester, för det halkar inte hit och dit och är mjukt och lent att ta i.


 Kantbandstillverkning

Insidan vill också vara fin!

torsdag 14 april 2011

Finsaker...

... jag handlat idag.


Färgglatt, prickigt och randigt gör mig glad...

onsdag 13 april 2011

Hipp hurra


Vår minsting fyller 20 idag!

söndag 10 april 2011

En söndag

Min sjalstickning växer långsamt (en kvart om dan och en hel del baklängesstickning)och nu börjar spetsmönstret träda fram... igår satt jag ute i solen och stickade och det var så skönt... säg det inte till någon, men det blev nog två kvartar...


Denna dag har M och jag varit på utflykt till Skärhamn och Nordiska akvarellmuseet och tittat på utställningen med Julie Nord. Vilken härliga och läskiga bilder! Nu när jag skriver om det känner jag att jag vill åka dit och se den en gång till. Vi drack latte ( med extra medhavd vispad grädde i, mums...) på ett fik intill och på hemvägen svängde vi in till Stockevik och åt vår minipicknick (ägg, makrillfilé, ost och valnötter)

lördag 9 april 2011

Vårtrött?




Ibland behöver man ta igen sig lite...

fredag 8 april 2011

Solbad

Så här fint är det på åkern nedanför vårt hus... det är fullt med små solar i fjolårsstubben, som luktar underbart och högt upp i det blå sjunger lärkorna, som om det gällde livet. Och vet ni, vi har sett årets första påfågelöga, som snabbt fladdrade i väg när kameran kom fram.




Är det någon mer som tycker som jag, att mosade tussilagostjälkar luktar godare än själva blomman?
Oj, nu måste jag ut i solen igen, för nu har såpbubblorna kommit fram... wohoo!!

torsdag 7 april 2011

Garnfröjd

Ett salighetsnystan jag köpte sist jag var hos Tummelisa, som jag glömt bort att blogga om. Många olika saker dyker fram i ljuset när man har en ettåring i huset (hoppsan, där fick jag minsann till ett rim också!).
Garnet heter Kunstgarn och är från Hjertegarn... någon gång kommer det att bli sockar till Beata, eller kanske få bada i gul färg och förvandlas till gröna sockar till mig... drömmar, det är bra att ha. :-)