onsdag 30 mars 2011

Dagens gäst

Medan jag var och roade mig med latte, räkor, garn och tyg (hur smart är det att köpa garn, när jag inte kan sticka pga handleden... gammal vana kanske???), så fick vi fint besök hemmavid. Som tur var, så strålade solen och M hade kameran beredskap.
Viss är den gullig?

måndag 28 mars 2011

Ett boktips



Intressant och omvälvande läsning, som stämmer väl ihop med lchf-tänket. Att äta klimatsmart och miljvänligt med närodlad mat utan massa tillsatser.

söndag 27 mars 2011

fredag 25 mars 2011

Resten av klänningen

Tunn manchester med stretch är så skönt att sy kläder av, sen att det är trevligt att klappa på och bekvämt att ha på sig är en extra bonus. Idag var min fotograf hemma (puss), så nu får ni se hela klänningen. Mönstret är från senaste nummret av Sömmnadsmagasinet (3/2011).

                               Stella vill också vara med                     Brrr... nu måste jag gå in och värma mig.

Inköp av mat stod på programmet i dag, men när vi kom till Kungälv, så råkade vi köra fel och hamnade i Tygaffären (ooops...). Mer manchester i knallig cerise och lite trikå till leggings och t-shirts blev det... så det kan bli.
Nu är maten köpt iallafall, så vi kan göra äggost. Det är nämligen beställt till i morgon då vårt barnbarn, August fyller ett år! Då blir det kalas i Småland (där dom inte ens hört talas om äggost...).

Trevlig helg på er!

torsdag 24 mars 2011

En tjuvtitt!




Just nu känner jag mig som en fyraåring, som vill gå och lägga sig med dom nya stövlarna på.
Denna klänning kommer jag att bo i! :-)))

onsdag 23 mars 2011

Lite av varje...

Med lchf-kost äter man lite eller inget bröd, så därför har jag inte bakat på väldigt länge. Det gick till och med så långt att min surdegsgrund började mögla! Som tur var fick jag lite av Anna, så jag kunde få igång en kultur igen. Igår var det dags för surdegsbakning igen, eller igår förresten, fördegen sattes i förrgår. Långa jästider ger god smak. Fyra små gotlandslimpor blev det och jösses, vad kul att baka igen. Bra att ha bröd i frysen när man får gäster. :-)


Lite ny heminredning har vi köpt - ett miniatyrdiskställ. Supergulligt!
När jag höll på att fota i köket, så höll Beata på att plantera om sina fina citrusträd, så det största fick vara med på bild också.


tisdag 22 mars 2011

Hej våren!


På spaning efter våren...

Blommande trollhassel

 Hasselblom är krångligt att fotografera

 Lekfulla snödroppar

Beata har vårstädat bland trädgårdsgrejerna

Kvickrot, kirskål och rabarber

 Titta, spår av pion!

 Ni skulle ha sett mig förra året! Då var jag snygg!

 Snart kommer blåsipporna (fast våra är röda )

Grodkungen - en övervintrare

måndag 21 mars 2011

Fisksoppa med purjolök

En riktigt lyxig sak med att ha ont i handleden är jag har fått två kockar hemma som lagar mat, annars är det oftast jag som står för matlagningen. Idag trollade M fram den godaste fisksoppan jag någonsin ätit! Han hittade på eftersom!!!
Receptet får ni här:

M's fisksoppa med pujolök
 1 purjolök

200 g lax
200 g koljarygg
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 msk tomatpure
1 msk fiskfond
1 tsk fisksås
1 brk creme fraiche
2 dl vatten
chiliflakes
svartpeppar
paprikapulver
salt
räkor
persilja

Fräs kryddor, purjolök och vitlök i oljan. Koka ihop med resten av ingredienserna, men vänta med fisken. Låt soppan koka ihop lite och lägg sedan i fisken (vilken fisk som helst går naturligtvis bra ). Toppa med räkor och klippt persilja.


Som om detta inte var nog, så hade han vispat ihop en omgång smet till lchf-våfflor, bara för att fira att det är vårdagjämning idag. Oj, oj, vad goda dom var... faktiskt de godaste våfflor jag ätit (en lite ändring av våffelreceptet blev det,  ½ tsk salt istället för en hel och så hoppade han över vaniljpulvret ).
Säg så här... vi låg mest still efter maten. ;-)

söndag 20 mars 2011

Bögslungedagen - eller Recycle Day

Alla väskor som innehåller spår av dragkedjor, kallas i min lillebrors kompisgäng, för bögslungor. Det är vad vi har hållt på med idag - att tillverka sådana...


Tidigt imorse kom han insladdande på gårdsplanen, med en stor kasse kasserade softshelljackor och byxor, i baksätet.


Jag tog glatt fram sprättaren, men då drog A fram sin bladkniv och visade sin, betydligt snabbare metod. Helt ny för mig, ska tilläggas... ;-)

                                                                                                                  ... swisch!!
När jag hämtade stora sysaxen, drar han fram sin rullkniv... ännu en ny teknik... som var synnerligen effektiv. Arbetsfördelningen blev att brorsan skar till delarna och sprättade ur dragkejor ur dom kasserade plaggen och jag sydde förvaringsfickorna.


En dag i återvinningens tecken! Det ska bli kul att höra reaktionerna från hans kompisar sen... ;-)

- Öppna påsen så linern syns! - Liner??? - Ja, fodret.

Som extra bonus är A expert på datorer, så efter middagen, så fick våra datorer sig en omgång. Hurra! (- Nu står han bakom mig och viskar - Pss, lägg till att han är singel också... )

lördag 19 mars 2011

Vårrus

Det är vår!!! och jag har ä.n.t.l.i.g.e.n. kommit iväg på en yogaklass. Det var underbart och jag längtar redan till nästa lördag.
Väl hemma igen blev det latte och en ruta 85% choklad i solskenet mot söderväggen, medan lärkorna sjöng för full hals ovanför. :-)

Viggo och spåren av gårdagens badtunnebad

torsdag 17 mars 2011

Lite sytt och lagat...

Igår var jag hos Anna och vi hann med den, numera, obligatoriska svängen till Tygaffären (varning, nu följer ännu ett inlägg om tyger och sytt... ), sen att vi nästan aldrig hinner att sy tillsammans, har vi inte löst ännu.


Hittade ett kul, batikmönstrat, kraftigare trikåtyg, som kanske Beata skulle gilla... köpte en lagom bit (visade sig vara 120 cm :-) )

Ooops... skakningsoskärpa.

Imorse letade jag fram ett lämpligt mönster... har ni nånsin sett en bedrövligare tidningframsida? Rita mönster, mäta, räkna...


Klipp, klipp, klipp... Ooo, så mycket tyg det blev över... undrar om det går att få ut någonting mer av det...

Spillet som blev kvar...

Voila!

När Beata ändå höll på att frysa, så kom jag på den smarta idén att den (äntligen!!) färdiga västklänningen skulle få vara med på ett hörn också. Gissa om det blev jubel?


Sen medan symaskinerna forfarande var varma kom Beata springande med sina trasiga favoritleggings, som fick sig en renovering. Några fler lagningsprojekt åkte fram av bara farten, två pyjamasar och ett örngott ligger numera inte i lagningshögen längre.


Pust! Nu är det hett te och jordnötter, som gäller.

onsdag 16 mars 2011

Spelmissbruk...

Ett säkert tecken på att man spelat lite för mycket Sims 3, är att försöka pausa makens prat när man läser bloggar.
Dags för avgiftning! ;-)

lördag 12 mars 2011

Vårbruk

Finns det något liv i mina övervintrade pelargoner? Några små bladembryon kunde jag hitta, bland allt det torra, bruna... krukorna är diskade och lite ny jord har dom fått. Nu är det upp till plantorna!

fredag 11 mars 2011

Funnet i min brevlåda

Ottobres basmönster till damtoppar... kan bli använt en hel del... rentav redan ikväll. :-)


Recepttips till alla som äter lchf-kost (och alla andra också :-) ). Jag hittade en blogg i dag, med massa lovande recept. Idag lagade vi  Västerbottenpaj till middag. Ett litet avsteg från receptet gjorde jag... baconet frästes i chiliflakes.
Riktig god! Den kommer vi att laga igen.


Första soliga dagen som kommer härnäst ska vi prova receptet på lchf-våfflor. En mysig vårtradition hos oss är att grädda våfflor på uteplatsen i solskenet och vi har letat efter något recept som kan passa oss lågkolhydratare. Nu är det äntligen funnet!

Förra årets våffelstund...

onsdag 9 mars 2011

Inget systopp i sikte...

Flodhästtyget med vävfel blev bytt och sen sytt...


Beata vägrade modella i snöyran, så det fick bli galge istället. Snö (!!!), förresten... det skulle ju bli vår! Nu håller jag på med en blommig tunika till mig själv. Jag bestämde mig för att försöka sy mig igenom den stora högen med nyköpt tyg och just nu tycker jag att det är kul. :-) Bäst att hålla högt tempo då...
Igår var jag hos en sjukgymnast och fick en stödskena till handleden. Oj, vad skönt det var att få på den... avlastar helt perfekt. Nu kommer det att bli lättare att vila handleden.

tisdag 8 mars 2011

Solig biltur med maken

Vi bestämde oss för att åka till Göteborg och att välja en affär var att besöka. Rättvist så det förslår... ;-) Mitt val blev Tygaffären och M valde Femmans Sport. Säg så här - jag ligger i lä när det gäller shopping. Avslutningsvis åkte vi till älsklingsfiket Moodys i Kungälv och åt läcker räksallad och drack latte. Sen var det fullt i magen och semlorna kunde inte ens fresta oss... ;-)
Underbar förmiddag!


En klänning till mig är färdigsydd. En kombination av tre olika Ottobremönster.... kjoldelen från höst/vinter 2009 och överdelen från senaste numret, för att få till något som liknar en klänning, även den ur senaste tidningen. Tyg från Tygaffären. En favoritklänning, som jag kommer att sy fler av...

söndag 6 mars 2011

Fortsättning på gårdagen...

Ännu ett plagg till Beata. En återanvänd gammal t-shirt, som skavde i armhålorna och en bit blommigt tyg, har förvandlats till somrigaste klänningen. Ärmarna klipptes bort från t-tröjan och blev fickor istället... med två vita knappar ur samlingarna. Kjoldelen gjorde jag efter ett mönster ur Ottobre höst/vinter 2009. Beatas favvotyllkjol passade bra som underkjol.
Visst får man lite sommar, sol och badkänsla av denna klänning?




Äntligen ett vårtecken! Två dagars sol har lockat fram dessa små blyga knoppar...