tisdag 30 november 2010

Lägesrapport

Det har blivit mycket stickning idag, eftersom jag inte kunde slita mej ifrån min otroligt spännande ljudbok. Den innehöll allt möjligt läskigt och är nog inget för lite känsliga lyssnare. ;-) Levande begravd av Peter James, för er som är intresserade. Kombinationen av spänning och skönt stickning är oslagbar, måste jag säga.


Pappa var en duktig elev och efter några timmar och en del kaffe, så åkte han hem med ett dinkelbröd och en burk surdegsgrund.

måndag 29 november 2010

Inköpsresa till Göteborg

Tillbringade en trevlig förmiddag med två goda vänner i Göteborg. Vi hann fika, handla julprylar, julklappar, köpa garn (inte jag ;-) ), en sväng till bästa Tygaffären och till Bagaren och kocken. Brrr... vad kallt det var, men roligt! Jag är numera en stolt innehavare av en jäskorg (ett måste inom surdegsbranschen ;-) ) och Wohoo! ett kokboksstöd! Så mycket lättare allt kommer att bli...
Imorgon får jag en elev som vill lära sig att baka med surdeg... min pappa! Han är nybliven pensionär och eftersom jag inte gjort annat än tjatat om surdegsbröd, senaste tiden, så vill han prova på själv. Kul!
Arbetsbänken är förberedd och surdegsgrunden är matad... det blir ett ljust bröd med pumpafrön och ett dinkelbröd.

söndag 28 november 2010

1:a advent

Dagens deg på jäsning är Gotlandslimpa ur boken Surdegsbröd. Det luktar underbart av pomerans, anis och fänkål i köket och ännu är det inte dags för gräddning... bra adventslukt! Fönstren har fått krukor med röda julstjärnor och cyklamen och ljusstakarna har fått hela glödlampor. Julstämningen är på topp!

Jag fick en fråga av The Knitting Seaman, om jag inte tröttnar på att sticka grönt. Svaret på det är - inte än! :-)
Här är två av mina tre pågående stickningar:


Ända sen mönstret till Andrea's shawl kom har jag velat sticka den, men inte kunnat bestämma mig för vilket garn som passade bäst. Häromdan föll allt på plats och nu är den gröna kanten färdig. ;-) Den randiga delen blir i gult och brunt. Jag stickar den i Tant Koftas underbart mjuka babyalpacka... två trådar av sjalgarnet med stickor 4mm.


M beställde ett par fingervantar och efter att ha rotat lite i garngömmorna hittade jag två nystan Rowan felted tweed, som han godkände.

fredag 26 november 2010

Surdeg rules!

Gårdagen surdegsbröd med tomat:


Jag använde receptet på valnötsbröd från bloggen Pain de Martin och bytte ut valnötterna mot en burk soltorkade tomater med vitlök. I receptet används 2 dl vatten och istället valde jag 1 dl passerade tomater och oljan från burken med tomater, sedan fyllde jag på med vatten så det blev 2 dl vätska. Saltet minskade jag med hälften, eftersom tomaterna är ganska salta. När det var dags för sista vikningen av degen, så strödde jag torkad basilika i mjölet. Lite basilika blev invikt och resten fastnade på utsidan.
Det blev ett mycket lyckat bröd!
Om du vill prova på att baka med surdeg, så kika in på Pain de Martin.

Så här såg det ut när jag öppnade dörren i morse...

torsdag 25 november 2010

Insnöad

Det snöar! Nu är det runt 25 cm snö och det faller mer hela tiden... och vi som inte fått undan sommarmöblerna än...


Nu har adventsljusstakarna åkt fram och julkänslan börjar stiga.
Här får ni vårt julkort från 2008:

söndag 21 november 2010

Värmande vantar

Mina favorithandledsvärmare är ett par gröna med röd kant stickade i Noro Kureyon sock. Nu har det blivit för kallt att ha bara fingrar utomhus, så för nån vecka sen kom jag på att det ju går att göra ett par likadana, fast med fingrar på. Fingervantar alltså... Nu är dom färdiga... sånär som på mer än tjugo ofästade trådar, med det är ju på insidan och i det här fallet är det utsidan som räknas. ;-) Hurra för varma vantar!
Den här veckan har ägnats åt stickning, sömnad (en klänning och fiffig förvaring ) och bakning (valnötsbröd, havrebröd och knäckebröd ) - husligt så det förslår...

torsdag 18 november 2010

Utmanad

Jag fick en utmaning av Medea

4 tv-program som jag kollar på för det mesta: Det enda jag tittar på är brittiska deckare, sen kan det bli ett och annat Idolavsnitt om vi har spelat in det, så jag kan spola förbi reklamen och allt prat.

4 saker jag gjort idag: tänt i kaminen, läst bloggar, gjort kanelte, beundrat det jag sydde igår

4 saker jag längtar efter: frukost, bättre fotoljus (läs sommarhalvåret ), jul, böckerna från Bokus som jag beställde i måndags

4 saker på önskelistan: mer böcker, garn, ny ugn, jäskorg

4 saker jag hatar:  minusgrader, att radion står på, reklam, att katten har tuggat sönder dom nya musmattorna i natt

Jag hoppar över att skicka utmaningen vidare.

tisdag 16 november 2010

Tv-stickningen

Så praktiskt att ha en stickning liggandes vid tvn... helt plötsligt är tröjan lång. Det har blivit en och annan deckare (inte alltid lätt att hänga med i handlingen när det blir lite pilligt med stickorna ) och ett och annat Idolavsnitt. Om några cm ska jag börja med avslutningskanten och då får stickningen komma fram i dagsljus igen. Sen är det dags för ärmarna. Det är inte så mycket garn kvar, så jag väger helt enkelt upp garnet i två lika stora nystan och stickar tills det tar slut.


Ikväll hänger jag nog lite på Online stickcafé på Facebook... vi kanske ses där!

söndag 14 november 2010

En färdigstickad sjal

Alla lösa trådar är fästa och den är blockad! Revontuli är färdig... :-)


Nu har dagens bröddeg jäst i nästan fyra timmar och är färdig för utbakning.

lördag 13 november 2010

Mera bakning...

Alltså, det är så kul att baka... GI, släng dej i väggen! Två fina valnötsbröd blev det - ett fick bli gåbortpresent och ett har vi gått och smaskat på under dagen. När jag bläddrade i boken Surdegsbröd, för att välja ut söndagens bröd, så insåg jag att en biltur till affären var nödvändig... mjölet var nästan slut!
Nu är skafferiet fyllt med mjöl igen och hela tiden springer jag till kylskåpet fär att titta på surdegsgrunden, som står där och ser bubblig och fin ut.
Vill att det ska bli morgon nu!!! :-)


Ni behöver inte vara oroliga för Norokrullet ;-) ... det var inga problem att nysta upp. Håller som bäst på att förvandla det till fingervantar.

Krull

Idag öser regnet ner, men inne hos mig brinner stearinljusen och två olika surdegar ligger och jäser i sina bunkar. Jag följer bloggen Pain de Martin och har länge varit sugen på att dyka in i surdegsvärlden, så förra veckan startade jag upp två surdegsgrunder, en med Saltås rågmjöl och en med rågmjöl från Limbacka kvarn. Sedan beställde jag boken Surdegsbröd, som är skriven av Marin Johansson från ovan nämnda blogg. En av surdegsgrunderna kom igång fint ( Saltåmjölet), men den andra luktade mer och mer alkohol, så den slängde jag. Igår kväll fick jag hem receptboken och den är underbar...

Igår kom två goda vänner hit och vi hade intensivt symaskinsrally i några timmar. Kul! Full av inspration kom färgningsgrytan fram och några små härvor Noro Kureyon sock åkte i. Grönt naturligtvis...
Det roligaste med att färga Norogarn är alla krullarna som blir.

söndag 7 november 2010

Frostig söndag

Jag dricker hett ingefärste förstärkt med malen kanel, för att få upp värmen i kroppen. Idag har det blivit mest stickning. Kaunigarnet, som jag stickar Revontuli i, har kvar lite ullfett i tråden, så fingrarna blir skönt mjuka. Nu är varven lååånga... men med Dan Browns Änglar och demoner i öronen, kan jag visst sticka hur länge som helst.


Igår gjorde jag det sista på den gröna mössan (fästning av trådar är forfarande kvar... ). En liten lövslinga, som jag kanske syr fast på mössan, blev det också...

fredag 5 november 2010

Solglimt

Lite solsken gav tillfälle till fotografering av ett pågående projekt.


Jag började sticka mössan med blått garn, men efter ett par dagar gav jag upp och tog fram färgrytan och gul ullfärg. Två härvor Manos Silkblend, en kallgrönmelerad och en blåmelerad, och det blå flätstickade bandet fick bada i gult och blev förvandlade till den bästa av färger - GRÖN.


Nu är det betydligt, behagligare att sticka... ;-)
Lägesrapport för Revontuli - diagram 3 och varv 106.

måndag 1 november 2010

November...

... är inte min favoritmånad, så det kan bli lite mindre bloggat här ett tag. Snart är det december och jul (mer i min smak :-) ).
Hur roligt vi tycker att det är med jul syns på vårt julkort från förra året: