söndag 31 oktober 2010

Många stickprojekt...

Efter att ha läst på bloggen Bland nystan och papper, började jag räkna igenom mina egna stickningar och insåg att jag hade sju (7!!!) stycken. Jag som bara klarar av en sak i taget! Det kanske är orsaken till avtagande sticklust... så idag har jag försökt få lite struktur på alla projekt. En sjal- och en sockstickning har repats upp. Om jag stickar ett aviga och ett räta varv om dagen på Revontulisjalen, så är den färdig om en månad. Wollmeisetröjan (Olive ) placerades vid tvn, så den växer bara när det visas brittiska deckare. Sockarna till barnbarnet får ligga till sig ett tag och det får även mina randiga sockar göra. Sen är det mösstickningen, som är roligast för tillfället. Konstig nog valde jag blått garn... planen är att mössan ska färgas om när den är färdig. Så här ser den ut, för tillfället:


Nu är det dags för nästa steg - att plocka upp maskor för huvudet.

lördag 30 oktober 2010

Knappgodis

Igår var jag en sväng till Madame Kruz fina garnbutik i Jörlanda. En sån regnruskig dag behövde lindas in i  mjukt garnfluff. Med mig hem följde två härvor Manos Silkblend och några finknappar. Här ska stickas mössor...


Btw så är jag på varv 60 på Revontulisjalen och har inte tröttnat än, fast varven börjar kännas långa nu.

torsdag 28 oktober 2010

Paket! Wohoo!

För två veckor sedan fick jag låna tre fina böcker av Carina på Madame Kruz och det var tre helt underbara böcker för en som stickar. En guldgruva till inspiration. Jag kände med en gång att jag aldrig ville skiljas från dessa böcker och i ett anfalla av vansinne, så beställde jag en egen uppsättning av Nicky Epsteins - Knitting on the edge, Knitting over the edge och Knitting beyond the edge. Idag var det dags att hämta paketet! Lycka!

tisdag 26 oktober 2010

Sjalkval

Jag tittar på sjalmönster... stickar några varv... tröttnar... börjar på en annan sjal... tröttnar... just nu är jag på varv 28 på en Revontulisjal. Undrar hur det här ska sluta.


Sjalen jag skrev om igår tröttnade jag på mitt i ett varv... inte alls mina färger, färgrester som jag sorterat bort tidigare.


Ikväll hänger jag på Online stickcafé på Facebook.

måndag 25 oktober 2010

Sockarna växer...

Det går långsamt fram med sockarna, än är det några varv kvar till hälen. Konstig nog är det mycket krångligare att sticka oregelbundna ränder - så fort jag slappnar av i stickningen, så styr min hjärna in sig på ordning. Jag har börjat på en sjal i Noro Silkgarden Sock och om jag gillar den i morgon också, så blir det kanske en bild på hur det ser ut.


Två av våra katter satte sig utanför och tittade på småfåglarna och längtade efter torr mark att gå på. Nu är dom mer inne än ute och föredrar soffhörnet med den varma brasan i närheten.

Lillasyster och storebror

söndag 24 oktober 2010

Söndag i höstrusket

Jag eldar stora brasor i kakelugnen, bränner rökelse och värmer mig med omväxlande hett te och latte, för att inte frysa i höstrusket... sen sitter jag i stickhörnet med ett par gladsockar som får helt oplanerade ränder. Skarvar lite här och där på undersidan (som inte syns ;-))...

lördag 23 oktober 2010

Färdig sjal!

Sjalen är färdigstickad och blockad. Otroligt mjukt och skönt garn. Jag har aldrig stickat någon sjal i så tunt garn förut och inser att jag borde gått upp i stickstorlek, för den blev rätt liten. Garnet är Tant Koftas egenfärgade Royal Baby Alpack, som hon säljer på sin blogg. Stickstorlek 4 mm(4,5 eller 5 mm hade varit bättre till mönstret jag använde) och mönstret, Little Leaves, har jag köpt på Ravelry.



Annars händer det inte mycket mer än att det regnar och snöar ( suck, snö i oktober... ) hela tiden... förresten, jag har börjat på ett par nya gladsockar, för att pigga upp mig med. Bild imorgon.

onsdag 20 oktober 2010

Prototyp

Nu har det hänt lite mer med den höstlövsfärgade remsan i ett tidigare inlägg. Det var kanten på en mössa, fortfarande i prototypstadiet. Den här gången har jag planerat att skriva ner ett mönster, men innan jag kan göra det måste ytterligare en mössa eller två stickas, för få det hela begripligt. Kanske jag repar upp den här och provar på ett annat sätt... har inte bestämt mig ännu. Garnet är Manos Silkblend, som jag köpt på Tradera.
Men först har jag en sjal, som ska stickas klart. ;-)

tisdag 19 oktober 2010

70 m tapet senare...

är träningsvärken ett faktum! Vi började med att måla tak och lister på söndag vid lunchtid och ytterligare en gång till på kvällen. Tidigt upp på måndagsmorgonen och ytterligare en strykning av listerna. Sedan var det dags för det roligaste - tapetsering! Jag älskar att tapetsera! M fick lägga golvet. Äldsta dottern, Sofia, har ärvt kärleken till starka färger, vilket syns i valet av golv. Vi abetade hårt hela dagen fram till sju på kvällen, med korta avbrott för kaffe och mat, och hann färdigt med hela hallen. Hurra! Jag klistrade upp min längsta våd någonsin, 3,80 m och med tålamod och lite finurlighet lyckades vi tillsammans få fast en våd bakom det stora elementet utan att behöva skruva loss det från väggen.
Optimistiskt hade jag packat ner inte mindre än fem stickningar och sådär 300 g strumpgarn, ifall jag skulle stå utan stickning. Haha... lite onödigt, för det blev inget tid för stickning. Det blev inte mycket tid till gos med barnbarnet, heller, men vi bestämde att åka tillbaka snart igen (så jag kan ta lite bilder på August också och inte på tapeter hela tiden ;-)).
Idag ska jag sitta i stickfåtöljen och vårda min träningsvärk  (himla bra argument för att få en hel stickdag... :-) ) och sticka, sticka hela dan.



söndag 17 oktober 2010

Embryo

En idé har bubblat och jäst i huvudet under några veckor och igår eftermiddag när jag som bäst höll på med sjalen, så ville den ut... bara att leta fram lämpligt garn och sätt igång att exprimentera. Så här ser det ut nu på morgonen och det får bli min bilstickning under resan till Småland. Ännu är det lite svårt att se vad det ska bli... forsättning följer.


Nu måste jag packa det sista och sen bär det av...

lördag 16 oktober 2010

Limegult fluff

Jag håller på att provsticka ett ljuvligt mjukt sjalgarn, i royal baby alpacka, åt Tant Kofta. Hon färgar garn i fantastiska färger och säljer via sin blogg.  Det blir en favorit i repris, Little Leaves Shawl av Susanna IC och jag har precis avslutat spetsdelen. Imorgon far vi till äldsta dottern och hennes familj i några dagar, för att tapetsera och måla ( kul!! ), så det dröjer till nästa vecka innan jag kan visa hur det limegröna fluffet förvandlas till en sjal.

fredag 15 oktober 2010

Fredagsfärd

Denna soliga fredag började med kanelbullebak... perfekt när det är kallt och ruggigt... värmen sprider sig från ugnen och kryddiga lukter att andas in. Det låter kanske konstig, men jag har inte själv smakat på bullarna, eftersom jag har haft sockerstopp (då trivs min mage bäst ) de senaste åren. Lukten räcker mer än väl! Idag blev degen ovanligt skön att jobba med... allting blev rätt... jag älskar att baka!
När baket var avklarat blev det en liten utflykt till Madame Kruz och den här gången fick jag med kameran. Min väg till deras garnbutik går genom Svartedalen och fin natur.



Solsken och höstlöv är en fin kombination. Lägg sedan till garn, så blir det en oslagbart fredagsnöje. Resten av dagen blir det sjalstickning med glittriga pärlor.
Trevlig helg!

Edit: Madame Kruz garnaffär ligger i Jörlanda och har ingen hemsida än, så jag länkar till Eniro om du vill hitta dit.

onsdag 13 oktober 2010

Blogg i höstskrud

Försöker höstfixa bloggen... får se hur jag trivs med det... åsikter mottages gärna.
Det är så roligt med alla era kommentarer! :-)
Fiff frågade hur många katter vi har nu och svaret på det är tre. Tre syskon alla med ett års mellarum. Elling är äldst, sedan kommer Stella och sist och minst är årets kattunge, Selda... fast igår döpte vi om henne till Ronja (vi som är över 40 i familjen hade vissa svårigheter att hålla ordning på Stella och Zelda... ;-) ).

tisdag 12 oktober 2010

Kungen av löv

Fick en fin bild av Elling i höstlöven häromdan. Han är vansinnigt svår att fotografera, för i den stund jag sjunker ner på huk så vill han komma fram och kela med kameran. Den här gången lät han sig nådigt avbildas... :-)

måndag 11 oktober 2010

Oops...

... klickade visst hem lite garn. Arwetta sockgarn köpt från danska 123knit.com. Undrar just hur många par sockar jag kan sticka av mitt samlade sockgarnsförråd...

söndag 10 oktober 2010

Stickning pågår...

Lite stickning har hunnits med under symaskinsrallyt. En Olive sitter nu på stickorna och det är nog den perfekta tvstickningen... massa maskor som stickas runt, runt, runt.. En tredje Little Leaves-sjal är på planeringsstadiet, men jag måste köpa hitta pärlor som passar till garnet först.


Symaskinerna är undanstädade från matbordetoch vi får plats med middagsgäster igen... passar bra, för idag har lillbrorsan varit här och lagat lite på vår dator och fått middag (köttfärsrullar i het sås ). Bra att kunna byta tjänster... ;-) En tur till Stenungsund hann vi också med... och fotostopp utmed vägen. Här vid Rödvattnet... höst luktar så gott!

lördag 9 oktober 2010

Återbrukstunikan

En grön tunika hann jag med innan sylusten stängdes av. Det är lite så med mej att det antingen är av eller på...

Klänningen som legat i garderoben var för lång och hade för stora ärmhål. Anledningen till att jag sparat den är att tyget är en underbar sidentrikå. Ibland har jag tagit fram klänningen, för att lukta (är väldigt svag för lukten av siden, i klädaffärer kan jag nosa mig fram till silkeskläder) och känna på tyget.











Först la jag klänningen med vikning mitt fram och mitt bak. Sedan var det bara att lägga ut basmönstret och anpassa efter tygtillgången. En krita, en sax och lite mod är det som behövs...


När jag sytt ihop sid- och axelsömmarna, så provade jag och så att den behövde klippas ur lite mer i halsen. Det är lättast att gör om, man viker plagget mitt fram och mitt bak (som på bilden ovan ), så klipper man bort lika mycket på båda sidorna i urringningen.
Fållarna är sydda med en tvillingnål på den vanliga symaskinen.


Nu är klänningen precis som jag vill ha den.  En blivande favorit!

fredag 8 oktober 2010

Fållat


Klänningen och byxorna är fållade och nästa sömnadsprojekt är i startgroparna. För sådär tio år sedan köpte jag en grön klänning i silketrikå, som blev liggande i en garderob. Den ska sys om till en tunika, som förhoppningsvis blir mer välanvänd. På årets sommarrea köpte jag en sjal, som är för stor för att användas, men det är ett fint (grönt) tyg. Planen är att den ska bli ett par byxor. Heja återanvändning!

torsdag 7 oktober 2010

Symaskinsrally

Ibland är det svår att inte gasa för mycket. Då syr jag snett... sprätta... dricka latte... sy långsammare...
Ett par byxor och en klänning har det blivit idag. Fålla är lika trist som att fästa trådar... det skjuter jag upp till imorgon. ;-) Tack snälla Anna för ditt bra tips om hur man kan sy sköna linnebyxor.


Det här med brunt och orange... det har inte varit någon självklar kombination sen jag gick i blöjor, men nu? Me like!

onsdag 6 oktober 2010

Tyginköp

Idag var jag och dottern en sväng till Göteborg och Tygaffären. Det är en så trevlig liten butik med massa fina tyger. En stor kasse med trikåtyg blev det...
Idag testade jag ett recept på potatis och purjolökssoppa, hittat på nätet (receptet nedan är med mina ändringar). Vansinnigt gott, tyckte vi!

5-6 potatisar
1 stor purjolök
2 gula lökar
1 liter valfri buljong
1 vitlöksklyfta
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
svartpeppar
olivolja

Fräs hackad lök och skivad potatis och purjolök i olja tillsammans med svartpeppar. Häll i vatten och buljong. Pressa i vitlöken. Koka i 10-15 min.
Mixa soppan slät, gärna med stavmixer. Kanske lite extra salt behövs...
Severa soppan med bröd, gärna vitlöksbröd. Gott med en skiva ost i soppskålen.

Bild lånad från www.sopprecept.se

tisdag 5 oktober 2010

Lady in red

Sol ute och fotograf hemma resulterade i en bild på den nysydda röda klänningen. Jag ritade av en köpt tunika och lät ärmarna bli så långa som tyget räckte till. Det är så bra med tunikor/klänningar som fungerar lika bra till jeans eller strumpbuxor. Jag sydde ett par röda linnebyxor också... tyvärr blev jag liiite otålig och slarvade med mönstret, så dom blev inte så lyckade. I eftermiddag tänker jag rita om det och göra ett nytt försök.

måndag 4 oktober 2010

Ny vecka

Det är så skönt att ha bloggvänner :-) Tack för ert stöd.
Ett par sockar blev färdiga i morse. 70-talssockarna i en grön-brun version (fick precis fäst trådarna till det förra paret). Det röda som skymtar är ett par byxor, som syddes igår. Bättre bilder kommer när jag har en fotograf tillgänglig.

Den 4:e oktober är kanelbullens dag.

söndag 3 oktober 2010

Söndag med sorgkant

Nu har det hänt igen!?!?! Ännu en av våra katter har fått sätta livet till i trafiken. I år har vi förlorat sex katter. Tre kattungar som blev ihjälbitna av hunden i våras. Dexter blev påkörd av en bil och Selma, den lilla svarta luddbollen, blev sjuk... och nu har vår fina Rosa också blivit överkörd...


lördag 2 oktober 2010

Εὕρηκα!

Eller snarare; jag har funnit den.
För länge sedan när barnen var små, så köpte jag mig en overlocksymaskin. Den blev välanvänd, eftersom jag sydde nästan alla barnens kläder. Flickorna blev större och längtan efter hemsydda klänningar avtog och min medeltidsperiod inleddes... handsytt var det som gällde. Overlocken blev ståendes på sin hylla och pedalen och sladden i en påse bakom dörren.Det är någonstans mellan där och nu som påsen bakom dörren hittade en ny plats... Under sommaren har mitt syintresse fått en nystart och symaskinen dammades av, men overlockens pedal och sladd var borta. Jag har under ett par månader vänt upp och ner på garderober och skrymslen, letat på de mest konstiga ställen, om och om igen. Ringt till symaskinsaffärer och fått besked om att modellen inte tillverkas längre och ny pedal inte kan beställas. Igår hittade jag en likadan maskin som min på Ebay i Storbritannien, men lyckades inte ropa hem den. Det är nu det konstiga händer. Det är som en blixt slår ner i huvudet på mig. Påsen ligger i väskan till min gröna symaskin!... och så var det. Under tvkvällen igår satt jag med min pedal i knät och var så lycklig.
Nu står alla sygrejerna på matbordet och instruktionsboken ligger bredvid, för nu ska jag öva mig på att trä overlocken igen och sedan sy!

fredag 1 oktober 2010

Socktober

En månad som passar mitt dille för att sticka sockar. Det var så skönt att sticka i Zauberball och Admiral, så det fick bli ytterligare ett par randiga. Denna gång i grönt och brunt.