tisdag 31 augusti 2010

Förpackningsförälskelse

Det är kanske märkligt, men jag är helt förälskad i Saltå kvarns förpackningsdesign. Varje paket är som ett litet konstverk (genom mina ögon, ska tilläggas) och jag har kommit på mig själv att köpa produkter från företaget utan att ha nån aning om vad jag ska ha det till... som till exempel svart quinoa (ser ut som små torkade skalbaggar, blääk), men förpackningen är ljuvligt grönrandig. Kanske kommer matlagningen att nå nya höjder med all ny inspiration som hammnar i mitt skafferi.
Visst ser det läckert ut?

måndag 30 augusti 2010

På mattan igen

Det var obeskrivligt skönt att vara där igen... på mattan... i träningssalen. Jag är så glad att ha hittat en träningsform som både kroppen och huvudet tycker om.
Namaste...

söndag 29 augusti 2010

Mycket sockar nu...

Under veckan har jag stickat sockar i det gröna garnet från Eskimimi Knits. Jag bestämde mig för att sticka på tills garnet tar slut... verkar som det kan bli knästrumpor. Mönstret är en omarbetad version av Brainless, som jag kallar Mindful. Brainless är ett gratismönster, som finns på Ravelry. Det tar låång tid att sticka knästrumpor med 2,25 mm stickor.... utkämpar hårda strider med mig själv, för att inte börja på något annat. Jag vet ju hur det blir - det ofärdiga projektet ligger oavslutat och bortglömt i en påse nånstans...
Hursomhelst, så är garnet skönt och lätt att sticka med och jag gillar den lätta randningen som uppstår.

lördag 28 augusti 2010

Nystickat - yogasockar

Yogaklasserna där jag tränar har haft sommarupperhåll i nästan tre månader och börjar äntligen igen på måndag. Än är det inte så kallt i träningslokalen att jag behöver yogasockar, men det skadar inte att vara förberedd. :-) Stickade med magic-loop, båda samtidigt, med 2,5 mm rundsticka, i Noro Kureyon sock.


Det har varit knepigt väder idag. Strålande sol, rejält åskväder, skyfall, några hagelskurar... mer åska och sol. Jag har börjat lyssna på John Ajvide Lindqvist - Låt den rätte komma in. Läskigt och spännande och svårt att sluta lyssna på... mycket sticktid och nästa sockprojekt växer snabbt på stickorna.

torsdag 26 augusti 2010

Mums!


Selma har nyss ätit.

onsdag 25 augusti 2010

Mera bullar till frysen...

På något vis har hon lyckats synka sina besök med mina bakdagar... många bullar har ätits idag...
Häromdan fick vi 10 kilo plommon av vänliga grannar. M la beslag på några kilo och satte vin på jäsning. Resten har vi mumsat på till frukost, lunch och middag... några har slunkit ner till mellanmål också. Måste erkänna att min mage kände sig lite ansträngd igår kväll...


När ugnen ändå var varm efter kanelbullarna, så provade jag att göra plommonpaj med riven ingefära. Det blev väldigt lyckat.
Så här gjorde jag:
Deg:
175 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl socker
1 dl havregryn
Blanda i matberedare och tryck ut ung. hälften i botten på pajformen och upp på kanterna.
Fyllning:
10-20 plommon (glömde räkna) skurna i fjärdedelar blandas med 1 1/2 msk riven ingefära.
Lägg i fyllningen och strö över lite socker och maizenaredning (bra om fyllningen är saftar sig mycket). Strö över resten av degsmulorna och grädda i 175 grader i 30 min eller till pajen fått önskad färg.

tisdag 24 augusti 2010

Tetraeder



Jag fick till en trekantig garnväska, innan sygrejerna stuvades undan för den här gången. Skönt att slippa trängas med symaskinen vid matbordet. Passar bra när Sofia (äldsta dottern) och lille August kommer på besök idag. Hurra!
Vi ska äta hennes favoriträtt till middag - vegetarisk lasagne.

måndag 23 augusti 2010

Typiskt!!!

Nu har jag fastnat i mitt favvodataspel - Might and Magic... tre timmar bara försvann.

söndag 22 augusti 2010

Fangorn...

... är vad jag kallar min nya gröna, fluffiga sjal. Jag utgick från den populära Citronsjalen, lät bli alla 'ruffles' och la till två extra mönstersektioner. Stickade med Fleece Artist's Suri Blue och 4 mm stickor. För att variera slätstickningen gjorde jag lite rätstickade ränder här och där. I rätstickningen fick en extra tråd kidsilk haze följa med, för att göra sjalen lite fluffigare.

lördag 21 augusti 2010

Lättroad! Jag?

Har ägnat en hel del tid på det här underbara stället. Nu kan mina engelsk-svenska lexikon slänga sig i väggen... en ny värld har öppnat sig. Jag fyller väggarna runt skrivbordet med små postit-lappar med vackra nya engelska ord.

fredag 20 augusti 2010

Uppfinning

Länge har jag funderat på den optimala sockstickningsförvaringen (puhh... långt ord) och idag började idén ta form. Efter frukost, så åkte alla sygrejer fram på köksbordet. Jag stickar för det mesta båda sockarna samtidigt med magic-loopmetoden, vilket innebär två nystan. Väskan fick därför två innerpåsar till nystanen och tillräckligt med plats för att förvara själva stickningen.



När jag ändå höll på att sy, så blev det ett glasögonfodral till min mamma, som har fyllt år.
Under bilfärden till och från mina föräldrar, så jag påbörjade jag en ny sockstickning. Jag kunde inte vänta med att prova om min Magic-sock-loop-bag fungerade (kan inte hjälpas - det låter mycket ballare på engelska :-)). Är supernöjd än så länge...

torsdag 19 augusti 2010

Solig soppa

Det har varit kyligt i luften idag och vi har känt oss lite småfrusna, så därför blev det en värmande soppa till middag. Vi äter gärna vegetariskt hemma hos oss och denna linssoppa står högt upp på listan över favoriträtter.
Så här gör jag den:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
600 g rivna morötter
2,5 dl röda linser
15 dl vatten
3 buljongtärningar
1 burk creme fraiche (för mer hetta välj chilivarianten)
svartpeppar och olivolja
Fräs hackad lök och svartpeppar i olivolja. Häll i resten av ingredienserna i kastrullen och koka i ca 20 min. Pressa i vitlöksklyftorna och mixa soppan slät med mixerstav. Strö över hackad persilja och severa med gott bröd till.
För att variera soppan kryddar jag ibland med timjan eller fräser lite chilipeppar med löken.

onsdag 18 augusti 2010

Fint i brevlådan

Vår lantbrevbärarare är toppen! :-)  Idag har hon lagt ett fint paket i lådan. Garn! Undrar om jag kan sticka något av detta ljuvliga gröna eller om det blir skådegarn? Hur det nu blir med det, så har jag köpt det från Eskimimi Knits.


Varven på min släta Citron blir långsamt längre och längre... stoppar in några rätstickade varv med en extra tråd Kidsilk Haze här och där, för att variera stickningen lite... funderar forfarande på hur avslutningen ska bli... hmm.
Idag var det sista stickcafét på Mariagården, men jag fick stanna hemma. Bilen blev inte riktigt färdiglagad sist den var på verkstan och nu har avgasröret lossnat ordentligt.Vill man köra med den, så är det hörselkåpor på, som gäller. En hel vecka måste vi vänta på verkstadstid.... Suck! Tur att det finns fint garn att klappa på här hemma.

tisdag 17 augusti 2010

Frökuvert

När vi kom hem sent igår kväll, så hittade jag ett brev till mig från Nederländerna. Det var penningörtsfrön från min fina Ravelryvän. Tack, Vera! När jag var lite odlade min mormor dessa växter och jag minns hur fascinerad jag var av alla blanka silvervita pengarna som växte i landet. Nu får vi se om det kan bli några plantor här hos mig. Jag tänker så hälften av fröna i år och spara resten till våren, för att pröva alla möjligheter.


Igår, förresten, så var vi och hjälpte äldsta dottern att flytta in i det nya huset. Det var fönstertvätt, skåpskurning, golvtvätt osv... hela dagen lång. Det är nästan lite pinsamt att avslöja att jag har träningsvärk idag (ni förstår nog att mina städgrejer inte är direkt utslitna...).
Jag vill avsluta detta inlägg med att tacka för alla fina kommentarer om sockarna och min nya sjal.
Garnet jag stickar sjalen med är Suri Blue från Fleece Artist, som jag använde till min Manukofta (repades upp tidigare i år för den blev inte bra). Nu har det fått ligga till sig lite och känns som nytt. Det är bra garn det!

måndag 16 augusti 2010

Vi har en vinnare!

... och det är Teresa med bloggen Bohusstickan. Mejla mig din adress, så kommer det snart ett paket på posten.
Ett stort GRATTIS till dej Teresa och bättre lycka nästa gång till alla er andra.


Snart ska vi fara iväg till storasyster nya hus och hjälpa till med flyttstädning och lite annant smått och gott.

söndag 15 augusti 2010

Ny sjalstickning

Nu har äntligen min inspirationskris släppt och det är lite tack vare Medeas fina Citronsjal. Jag har varit lite småsugen på att sticka en ny sjal länge, men inte riktigt hittat rätt. Denna gång ska jag prova att göra Citronen utan 'ruffles'-sektionerna. Får se hur det blir... just nu känns det helrätt.


Innan middagen fick jag fäst de sista trådarna i mina Norosockar och jag är såå nöjd med resultatet. Dom ser ut som mörka skogar med mossa och lavar.


Imorgon kommer jag att meddela vem som har vunnit i min utlottning.

lördag 14 augusti 2010

Morgondagg


fredag 13 augusti 2010

Ynder ytan

En förunderlig värld... under ytan...  M tog med sin kajak och undervattenskameran och for utåt Marstrand igår eftermiddag. Han snorklade runt utanför Koön och filmade fiskar. Det är lite skakigt och det märks tydligt, när han simmar upp och andas. Eftersom jag inte snorklar själv, blev jag förvånad över att det fanns så mycket fiskar och att det är så starka färger.


Trevlig fredag!

onsdag 11 augusti 2010

Varm ugn och hälar

I morse kände jag mig småfrusen och oinspirerad och då sa min make - En perfekt dag att baka kanelbullar på, eller hur (han har ett visst egenintresse, eftersom det bara är han som äter av bullarna)? Så fick det bli... fram med allt som behövdes och medan degen jäste värmde ugnen upp i köket. Slut på frysandet! ;-)
Fram på dagen fick jag trevligt besök av en stickbloggsvän och blivande kattägare, med liten son. Passade bra med kanelbullar då! Kattungarna visade sig tyvärr inte från sin bästa sida, om dom inte sov, så gömde dom sig under soffan. Jaja... dom kan bättre...
Jag vet inte hur det gick till, men maken lyckades lura mig att laga middag också, så idag har jag varit riktigt huslig.
Eftermiddagen har ägnats åt hälstickning och nu är första hälen avklarad och andra påbörjad. Det märks att vi är en bit in i augusti, för det mörknar fort på glasverandan. Jag är över fyrtio och har fått sämre mörkerseende. Det räcker inte riktigt till med stearinljus, så jag får flytta in i huset till starkare belysning om jag vill sticka på kvällen.

tisdag 10 augusti 2010

Vilsamt

Vad skönt det är att sticka sockar, när inspirationen tryter och sticksuget är starkt. Rastlöst har jag vandrat runt och väntat på ny idéer, som inte har dykt upp. Då är det ett säkert kort med sockstickning, för att få mungiporna att sträva uppåt igen... Dessa stickar jag på mina enda Addi-stickor 2,25 mm, för att sockarna håller bättre när det blir tätt stickat (... och för att stickningen inte ska bli färdigt för snabbt  ;-)). Garnet är de sista resterna av mitt egenfärgade Norogarn, så det får avgöra hur höga skaft det blir.

söndag 8 augusti 2010

Ormen Långe

En trevlig liten onödighetssak fick komma av stickorna idag. En visa-upp-fint-garn,- eller vill-ha-något-stickat-på-mej-fast-det-är-för-varmt-sak att linda om halsen. Jag la upp 4 maskor och stickade slätstickning. Ökade lite då och då i högra kanten tills jag tyckte att jag hade nått hälften av önskad längd och sedan minskade jag motsvarande maskor också i högra kanten. Ormen Långe är stickad i Strikks tunna lin på stickor 3 mm och är ca 2,2 m lång.

lördag 7 augusti 2010

Nystickat

Av Manosgarnet, som blev över när jag stickade mina tumvantar, blev det en... mössa. En Felicity, närmare bestämt. Kommer att bli skönt, framåt hösten. Manos silk blend, är mjukt och lättstickat och skönt att använda. Det kan nog bli fler härvor av den sorten, om jag hittar något mönster jag gillar.


Igår hade jag en härlig och inspirerande eftermiddag i Tant Koftas växthus. Hon bjöd på smaskigt oliv- och fetaostbröd och det blev stickning och garnklappning. Det mest fantastiska var att jag fick en ljuvlig garnhärva i en färg, som får hjärtat att slå lite snabbare på mej. Jag har redan lite planer på vad jag vill sticka av det, men det är inte så bråttom. Först måste härvan klappas på och gosas med... länge, länge...

torsdag 5 augusti 2010

Skärhamn

Denna dag har M och jag tillbringat tillsammans med våra bästa vänner S & A, i ett soligt Skärhamn. Vi har äntligen, efter år av prat, varit på Nordiska Akvarellmuseet. Där visades en utställning med Andrew Wyeths akvareller. Det var, som Bohusstickan säger på sin blogg, en fantastiskt fin utställning. Jag är så glad att jag numer alltid har mina läsglasögon i handväskan, för det var mycket detaljrika målningar.
Vi hann med att fika och kolla på antikvariatet,den pyttelilla loppmarknaden (och till herrarnas besvikelse) och i några klädbutiker med stora reaskyltar. Någon hade skojat till kyrkan i Skärhamn med en glad mun. Det går att se till vänster på bilden med alla båtarna. Den fina trädgården såg vi på väg till parkeringen.



På hemvägen tog M och jag den lilla omvägen om Sundsby säteri och köpte glass (Lejonet & Björnen, mums!) och surdegsbröd. Intill stenmuren, vid ingången till området, står den här charmiga cykeln.


En härlig dag och när vi kom hem så var det skyfall och åska. Precis när alla sladdar till datorer och andra känsliga apparater var urdragna, så kom det en blixt och en knall, så rutorna skallrade på vår gamla glasveranda (kitter sitter löst där). Puh... i sista minuten.
Nu väntar stickningen och det obligatoriska tedrickandet... :-)

onsdag 4 augusti 2010

Fjärilar

I maj köpte min man och jag en syrenbuddleja och planterade i en kruka på altanen. Vi har gödselvattnat den flitigt och nu har den börjat blomma. Den är som en fjärilsmagnet! Det är helt otroligt... speciellt när solen tittar fram. Det fladdrar fjärilar omkring den hela tiden. Jättekul!

tisdag 3 augusti 2010

Woohoo! Över 10 000 besökare

Det känns helt otrolig att besöksräknaren har passerat 10 000 besökare. Idag har jag suttit vid symaskinen och snott ihop en garngömma.


För att fira, tänkte jag lotta ut den bland er besökare. Det du behöver göra är att skriva en kommentar på detta inlägg. Slutdatum på utlottningen är den 15 augusti på kvällen.
Lycka till!

For english readers: I want to celebrate that this blog has passed 10 000 visitors, with a raffle. Today I've made a yarn bag and if you want to win it, just write a comment to this post. The final date for the raffle is in the evening, August the 15th.
Good Luck!

söndag 1 augusti 2010

Uppehåll

Förut tittade solen fram emellan regnskurarna och då gick jag en sväng i trädgården. Wow! Efter flera års väntan blommar äntligen min stiliga rödorange daglilja för första gången.


Jag håller på med ett par Dimorphous Mittens i det grönfärgade Manos silk blend. Vi är inte riktigt överens, jag och mönstret... har fått ändra ganska mycket. Mina händer, långa och smala, passar sällan ihop med vantmönster, så det blir för det mesta så här. Vanten på bilden kommer jag att göra ytterligare lite mindre, fast det får vänta till imorgon. Nu är jag rätt less på att bråka med vantar... hösten är forfarande låångt borta.


Imorgon ska jag hämta maken vid tåget, så nästa vecka blir det nog lite mer aktivitet, med uthusröj, bilreparationer och liknande. Jag och lilla A är nöjda med en skön slapparvecka, men det blir lite trist i längden, med att hänga framför tvn och sticka hela dagarna.