onsdag 30 juni 2010

Nu är den färdig!



Det var lite dåligt fotoljus, när vi äntligen fick tillfälle att fota Gröna koftan i färdigt tillstånd, men några bilder med skärpa fick vi till. Varm, skön och grön blev den och jag känner mig nöjd.
Eftermiddagen har tillbringats på Mariagården i Stenungsund. Blåsigt och lite kyligt, men stickningar och garner överallt. Den här gången kunde jag inte stå emot, utan köpte ett nystan Zauberball, i färgen Schokocreme, som kommer att bli förvandlat till randiga sockar snart.

tisdag 29 juni 2010

Garninköp



Igår var jag och min yngsta dotter på shoppingtur till Göteborg. Det blev en härlig heldag med strosande i affärer och fika och lite klädfynd. Mitt bästa köp var tre härvor Kalinka från Strikk och nu har jag startat en Silverlode i grönt. Det är första gången jag provar på att sticka i lin och hittills har det varit rätt krångligt, ungefär som att sticka med fiskelina. I förmiddags maskade jag av den andra ärmen på Gröna koftan och har (känns det som) hundratals trådar att fästa och tre knappar kvar att sy i, innan den är helt färdig. Bilder kommer, så fort jag har gjort det.
Imorgon är det stickcafé på Mariagården i Stenungsund om någon är intresserad av att komma dit. Start kl 17.00.

måndag 28 juni 2010

Min finaste pelargon



Den blommar för första gången och den är underbar. Jag vet inte vad det är för en sort, men bladen är grön-och vitspräckliga.

söndag 27 juni 2010

Trädgårdsrapport




Nu blommar änglatrumpeten och den doftar bedövande på kvällen. Jag har ägnat två dagar åt gräsklippning i den nedre delen och nu är det dags att klippa den övre delen igen. Min man överansträngde sin handled under förra helgens kajakkurs, så det är jag som vandrar runt med gräsklipparen och ljudbok i öronen. Förresten, öronen... nu börjar jag få skav efter hörsnäckorna...
Pionerna blommar för fullt och nyponrosorna börjar slå ut. Skönt och varmt är det också!
Snart är det avfärd mot Marstrand och besök hos släktingar bland båtar och måsar.

lördag 26 juni 2010

Pausstickning

I onsdags var jag på trevlig stickcafé, på Mariagården i Stenungsund och där var det en kvinna som stickade en spännande scarf/sjal. Eftersom det fanns ett nystan lämpligt garn i gömmorna, så fick det bli en pausstickning i Gröna koftan, som inte är riktigt klar än.


Så här gjorde jag scarfen: Lägg upp 24 m på stickor 5 mm, byt till stickor 3,5 och sticka 4 v rätstickn. På 5:e varvet sticka *4 m, gör 1 omsl*, upprepa ** 4ggr till, avsluta med 4 m. Sticka sedan rätstickning tills scarfen är ca hälften så lång som du vill ha den. Nästa varv, *sticka 4 m släpp nästa maska* upprepa ** 4ggr till, avsluta med 4 m. Avsluta med 4 varv slätstickn och maska av med sticka 5mm. Låt dom släppta maskorna löpa hela vägen ner till omslagen i början. Fäst trådarna, blöt, sträck och torka och använd! Det är bara att prova sig fram vilket garn och stickstorlek, man gillar bäst. Jag använde ett udda nystan Allino, 50% lin och 50% bomull och hade gjort scarfen längre om jag hade haft mer garn.


Eftersom jag blivit en hängiven ljudbokslyssnare, och har mobilen med mig överallt, så fick det bli ett nytt grönt mobilfodral och en mobilsnodd i perfekt längd. Fodralet är stickat i Noro Silkgarden Sock och snodden i Malabrigo sock. Lyxigt värre! Just nu är mobilen på laddning, så jag fick möjlighet att blogga lite.
Det är inte bara stickningar som blir avmaskade här i huset, utan även katterna har fått sej en kur. Det var inte roligt tyckte småttingarna, men nu slipper dom ögoninfektioner, som brukar vara ett tydligt tecken på mask.
In English:
Cast on 24 sts on needle 5mm, change to 3,5mm needle. K4 rows in garter sts. Next row *K4, yo*, rep ** 4 more times and end row with 4 sts. Continue to knit in garter sts until the scarf is appr. half the length you want it to be. Next row *K4 drop one sts* rep **4 more times end row with 4 sts. Knit 4 rows in garter sts. Bind off loose. Let the dropped sts run down to the yarn overs. Wet, stretch and let dry.

This is how I did. Experiment with yarn and needle size, make it wider or smaller to make it your own.

torsdag 24 juni 2010

Sötnosar


Selda och Siri

Kattungar tycker inte så mycket om att posera på bild, och tröttnar fort på mig...


... till slut blev Siri så här sur och då var det dags att sluta.

Jag önskar er alla en skön midsommar!

onsdag 23 juni 2010

Tankenöt

En riktigt klurig rebus, hittar du hos VisaLisa, som om du klarar den, ger dig en chans i hennes knapp-utlottning. Klicka på länken till Lisas blogg för att läsa mer...


Lycka till!

tisdag 22 juni 2010

måndag 21 juni 2010

söndag 20 juni 2010

Gröna koftan

Jag har varit djup försjunken i stickandet av Gröna koftan, det senaste dagarna. Bitvis har det handlat om två steg fram och ett steg tillbaka, men med åldern har jag utveckt en rejäl dos tålamod och det i kombination med upptäckandet av ljudböckernas värld, har gjort att jag inte tröttnat. Mönstret jag använder är The Tailored Sweater och jag har som vanligt hittat det på Ravelry, sticktokarnas paradis. Alltihop stickas i ett stycke uppifrån och ner utan sömmar. Underbart, tycker jag som avskyr att sy ihop stickade plagg... Garnet är Cadscade Yarn Heathers i färgen Irlande och jag använder rundsticka 4 mm.
Ljudböckerna, som jag lyssnat på är En flicka som kallas Alice av Kristin Hannah och Spiderwickserien av Tony DiTerlizzi och Holly Black.

lördag 19 juni 2010

torsdag 17 juni 2010

Garnkärlek

Jag har samlat på mej några härvor av Wollmeisegarn och det är något verkligen speciellt med färgerna på det garnet. Frågan är om jag någonsin kommer att kunna använda det till något... det finns en stark spärr mot att ens nysta upp det... märkligt! Det räcker liksom att bara titta på det, fundera över olika kombinationer... flytta färgerna hit och dit.
Visst är dom fina, härvorna?


onsdag 16 juni 2010

En första titt

Nu är kattungarna ungefär 11 dagar och har börjat öppna ögonen. Det är fortfarande lite knepigt att få lov att fota dom, men en liten stund fick jag hållas, innan Rosa lyfte tillbaka dom i lådan.
Förutom att gosa med kattungar, så har vi bakat bullar idag och det ser ut som jag kan komma iväg på ett yogapass i eftermiddag. Skönt! Det känns i ryggen att det var ett tag sen sist.


tisdag 15 juni 2010

Woohoo för 100:e inlägget...

... och det firar jag med ett litet stillbildsljudklipp som yngsta dottern har fixat åt mej. Vår lilla August har lärt sig att vända sej från rygg till mage och då låter han så här lycklig:

måndag 14 juni 2010

Gröna väskor

Det som producerats dom senaste dagarna. En hoper gröna väskor... och jag har genast börjat använda allihop... handväskan i dag när vi åkte och gjorde ärenden, glasögonfodralet är med hela tiden och garnväskorna passar utmärkt nu när jag börjat på ett nytt stickprojekt. En Tailored Sweater-kofta i, ja vilken färg kan det vara?... gissa en gång (mer behövs nog inte...)




Ja, grönt var rätt!
Jag försökte fota kattungarna men Rosa blev sur, så jag gav upp försöket för den här gången.

söndag 13 juni 2010

Kreativt kaos

Nu har jag totalt gått in i sömnadens värld. Min symaskin och jag har blivit kompisar igen och ingen annan har fått vara med och leka... Det är rätt besvärligt för omgivningen att leva ihop med mej när inspirationen slår till. Fast igår lyckades jag locka med mig yngsta dottern på syäventyr och idag har hon på sig sitt livs första egensydda linne. Modershjärtat svämmar över av stolthet.


Hittills har jag sytt av sex symaskinsnålar och golvet svämmar över av tygspill. Som tur är så har jag massa matlådor i frysen, så när någon blir hungrig är det bara att värma i micron.


Av bara farten så fick jag stickat en ny halsvärmare till maken. Han tyckte att det var synd att inte bladmönstret syntes så bra i Cascade-garnet, så jag stickade en i Malabrigo Sock. Tyvärr så kollade jag på brittisk deckare, när jag maskade av så kanten blev lite för hård. Bara att göra om. :)


Nu när jag bloggat färdigt och latten är urdrycken, så ska jag gå och sprätta upp och göra om den senaste sömmen.

torsdag 10 juni 2010

Avmaskat

Tre färdiga småprojekt har det blivit under de senaste veckorna.
Growing Leaves Cowl, något ändrad, till min man som har en envis muskelinflammation i en halsmuskel och behöver ständig värme där. Jag la upp 60 i stället för 90 maskor och en och en halv mönsterrepetition istället för tre, så blev den som han ville ha den.
Det gick åt 20 gram Cascade 220 och jag använde 5 mm rundsticka.


En sev[en]circle har jag stickat till mej själv. Bra och enkel stickning om man passar en liten bebis medan mamman sover. Jag använde 3 mm rundsticka och det svarta garnet är Opal och dom andra färgerna är Malabrigo sock. Nu är bilden på mej lite suddig, men det går att se änglatrumpeten och regndiset i fjärran...


Det tredje färdiga projektet är min Little Leaves sjal, som jag har stickat i ett garn, fyndat på Tradera för evigheter sen, som heter Fyberspates Merino Sock Yarn, helt underbart att sticka i, och samma Opalgarn som i sev[en]circle. Pärlorna hittade jag på Panduro och dom glänser som stararnas fjäderdräkt om våren.

onsdag 9 juni 2010

Bloggpill

Jag håller på att ändra lite på bloggen, men det är allt bra krångligt med html-kod. Inte alls lika kul som ett stickmönster och fint garn.
Idag var det sista stickfikat på Moodys innan sommaren drar igång på allvar. En rolig kväll och en nästan färdig halsvärmare till maken blev det. Han fick den över huvudet som tur var, så jag slipper sticka om den... För er som bor i Stenungsundstrakten så ordnar Madame Kruz stickcafé på Mariagården 23 & 30 juni och 18 augusti. Kanske se vi där...
Nu börjat jag bli lite för trött, så det får bli fortsättning på kodandet imorgon. Då blir det också lite bilder på sånt som har varit på stickorna senaste tiden.

måndag 7 juni 2010

Världens sötaste



söndag 6 juni 2010

Vad jag har i garderoben...

är fyra nyfödda kattungar. Hurra! *dansar runt som en tokig* Två spräckliga, en svart och en vit. Det är inte direkt fotoljus där inne, så jag får ge mej till tåls lite med fotograferandet. Söta som socker är dom iallafall.
Mycket bebisar nu...

lördag 5 juni 2010

Färdig...



och jag är helnöjd. Jag kopierade skamlöst min stickväska som fina AnnaStickfrossa sytt och gjorde min egen version, Tinas stickväska-med extra-allt-fast-glömde-den-bra-ringen-på-insidan. Puh, nu har jag sytt i sådär 9 timmar, det var roligt och jag städar undan imorgon.
Nu ska jag gosa med August och sen blir det popcorn och brittisk deckare om en stund. Lördagskväll helt enkelt!
Trevlig lördagkväll önskar jag er.


Oj, är klockan redan fyra...

Tvätten ligger blöt i maskinen, jag har glömt att äta och dricka kaffe, sjalen är oblockad... men symaskinen är varm och jag blöder lite här och där ur fingrarna... en ficka med dragkedja har jag gjort... roligt... roligt... Sy. Mera. Äter. Sen

fredag 4 juni 2010

Någonting har hänt!

Jag har blivit sysugen igen... och det var flera år sen sist. Kanske är det för att mitt barnbarn är här och jag har tittat igenom alla mönster från när mina flickor var små eller för många av mina favoritbloggare som syr så mycket fint. Roligt är det iallafall och nu är det bara att flyta med. Symaskinen är framtagen och de nyinköpta linnetygerna är tvättade. I morgon ska jag trampa hårt på gasen.


Kanske blir det något att blogga om... det får vi se... (det där sista la jag till bara för att slippa prestationsångest... ☺)

torsdag 3 juni 2010

Nål och tråd...

fick jag fram idag, men inte symaskinen, för det är så skönt att sy för hand.


Men vad har jag sytt då... jo, det har börjar rinna mer och mer ur baby Augusts mun, så nu behövs det haklappar. Jag fick rota djupt i tyglådorna och hittade resten på det frottétyget jag sydde haklappar av för tjugo år sen. Dom gamla haklapparna, som flickorna hade är utlånade och borta sedan länge. Sedan hittade jag en bit gul snedremsa. Fram med papper, penna och sax och så var det bara att sätta i gång...
.

När jag var klar låg han och sov, så ännu vet jag inte om den passar.

Den perfekta latten...



gör jag på Icas Colombia mellanrostade bönor, gammaldags gräddmjölk, kanel och lite av Valrhonas cacao. För att ytterligare förhöja upplevelsen, så är det bästa att dricka den i juni, en solig förmiddag under en paus i en trevlig stickning. Livet är gott!


onsdag 2 juni 2010

Sjungom studentens lyckliga dar...

Denna dag har vi firat familjens andra och sista student. Det känns rätt märkligt att ens barn blev så stora, så fort. För inte alls länge sedan var hon inte större än på bilden på hennes studentskylt.


Nu är presentpappret undanstädat, möblerna iordningställda, disken är på torkning i diskmaskinen och den överblivna maten inpackad i frysen. Maken kör studenten till bussen för vidare färd mot Göteborg och den sista festen med klassen.
Snart ska jag gå ut och sätta mej på trappan under björken och se på när nötväckorna sliter med att mata sina ungar. Nu kan man se hur dom små näbbarna öppnas genom hålet i holken... den som skriker högst får mat först... det dröjer inte länge innan dom är flygfärdiga...